Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Wist je dat… aflevering 4: de videochallenge

Volgens de ene een zegen, voor de andere een vloek. Maar in elk geval ondersteunt de videochallenge de scheidsrechters en draagt het onmiskenbaar bij tot een eerlijke beoordeling van complexe spelsituaties die amper of niet waarneembaar zijn met het menselijke oog.

Het videochallenge-systeem beoordeelt dus NOOIT de scheidsrechters, wel de spelfases.

Disclaimer: gezien de complexiteit wijzen we de volleyliefhebbers erop dat onderstaande weetjes niet de pretentie hebben compleet te zijn.

Wist je dat

  1. Landskampioen Knack Volley Roeselare over een dedicated videochallenge-team beschikt met Gerdy Geleyn, Guy Van Gilsen en Yves Cnudde. En dat op dit team steeds een beroep wordt gedaan door de Red Dragons en Volley Belgium. Enkel Greenyard Maaseik beschikt over een gelijkwaardig team.
  2. Er in totaal 23 camera’s (!) en honderden lopende meter kabels moeten geplaatst worden, een opdracht die steeds opnieuw ongeveer een vijftal uren in beslag neemt.
  3. Er in België een beroep gedaan wordt op een bijkomende specifieke challenge-referee, meestal een ex-scheidsrechter. In meerdere andere landen en in de Europese competities behoort het beoordelen van de challenges tot het takenpakket van de tweede scheidsrechter.
  4. Ploegen slechts voor een gelimiteerd aantal situaties een videochallenge kunnen aanvragen: bal in/uit – blok aanraken – netfout – antennefout – voetfouten – pancake of bal op de grond. Voor een toetsfout kan dus geen beroep gedaan worden op de videochallenge.
  5. De challenge moet aangevraagd worden binnen de acht seconden na het einde van de rally en kan enkel betrekking hebben op de laatste actie in de rally. Maar ook gedurende de rally kan dit aangevraagd worden voor fouten die niet opgemerkt werden. Enkel de eerste scheidsrechter kan zelf een challenge aanvragen wanneer hij/zij niet zeker is.
  6. Bij de aanvraag van de challenge verduidelijkt de ploeg welk soort challenge aangevraagd wordt. Indien echter bij het nazicht van de beelden een andere fout vastgesteld wordt zal hiermee ook rekening gehouden bij het oordeel.
  7. Ploegen per onderbreking maximum één challenge kunnen aanvragen. Je kan tot twee onsuccesvolle challenges aanvragen per set.
  8. Helaas zijn er soms ‘not judgeable’ situaties wanneer bijvoorbeeld de operator te kampen heeft met een defecte camera en dus niet over de nodige beelden beschikt. In dit geval gaat de aangevraagde challenge behouden/verloren (?) en blijft de door de eerste scheidsrechter genomen beslissing stand houden. De opmerkzame lezer bemerkt het vraagteken dat we plaatsten. Gezien onze eigen twijfels hebben we, reeds enkele weken terug, verduidelijking gevraagd bij de VolleyBall Referee School. Zodra we hierop een antwoord krijgen komen we hierop terug.
  9. Op de grote videoschermen mogen de challengebeelden pas getoond worden na de eindbeslissing.
  10. Het klopt dat een challenge soms een verkapte time-out is maar gedurende de videochallenge moeten de spelers op het speelveld blijven en mogen er geen vervangingen gebeuren.

 

In aflevering vijf hebben we het over de driemeterlijn.

DeePee 26/09/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.