Stad Roeselare

Oltegoare #VANRSL

Roeselare is een stad en gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stad telt ruim 62.000 inwoners en ligt centraal in de provincie West-Vlaanderen. De belforttoren en het Klein Seminarie zijn belangrijke geschiedkundige plaatsen. Naast het centrum van Roeselare zelf telt de gemeente nog de deelgemeenten Beveren, Oekene en Rumbeke.

GROENE RUIMTE EN LAND- EN TUINBOUW

De belangrijkste groene longen vindt men in het Sterrebos en het natuurreservaat De Kleiputten. De regio wordt beschouwd als de ‘vallei van de voeding’ met uitzonderlijke teelt van stengelgroenten zoals prei, fruit, kolen, wortel- en knolgewassen zoals aardappel, peulvruchten en andere specialiteiten.

GESCHIEDENIS – WIEG VAN VLAANDEREN EN GROTE RAMPEN

Volgens de legende vluchtte na de ontvoering in Senlis in 862 Boudewijn I met de IJzeren Arm, graaf van Vlaanderen, samen met Judith, dochter van keizer Karel de Kale, naar de burcht die hier toen stond. Dit leidde, na tussenkomst van de paus, tot een huwelijk in Auxerre en het ontstaan van het Graafschap Vlaanderen. De nieuwste linguïstische bevindingen geven volgende uitleg: “roes” betekent “riet” en zou terug te leiden zijn op de Gotische wortel “raus” (riet). “Laar” gaat terug op het Germaanse “hlaeris”, waarmee een open plaats in het bos wordt aangeduid. Gelet op het feit dat een tiental waterlopen in het Roeselaarse “laar” samenvloeien, kan men Roeselare dus definiëren als Roes + laar, een drassige, met riet begroeide open plaats in een bos. Het is een gebied dat geteisterd werd door vele oorlogen en tegenslagen met de verwoesting door Maxiliaan van Oostenrijk (1488), de oorlog van 1640, smokkelroute en geplunderd in de grensstadperiode onder Frans bewind (1678), verwoest en geleden onder schuwe maandag (1914) tijdens WOI, bezet in WOII.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Kasteel van Rumbeke, laatgotische Sint-Michielskerk (1506) met klokkentorenmuseum, Wielermuseum, stadhuis in Rococo-stijl (1770), Geuzentempel (protestants kerkje, 1877), Brouwerij Rodenbach.

WINKELCENTRUM

Voor de toeristische uitstraling van de stad, is het winkeltoerisme een belangrijke component. De Ooststraat is hierbij de bekendste winkelstraat van de stad. Belangrijke jaarlijkse evenementen voor het winkelen zijn ook de batjes, de Winkelnacht, de kermissen, kerst-/eindejaarshopping, straathappenings zoals deze van de Meensesteenweg en De Westlaanpromenade enz. Veel feestelijkheden zoals carnaval en de “Groote Stooringe” zetten de hele stad in beweging en gaan ruimschoots verder dan het puur commerciële aspect. Langs de Brugsesteenweg vestigden zich tal van middelgrote detailhandels. De wekelijkse dinsdagmarkt (voormiddag) is een traditie in Roeselare en wordt georganiseerd op de Grote Markt, de Botermarkt en het Polenplein.

CULINAIR

Roeselare is de regio van de voeding met zijn vele teelten en alle bereidingen van pasta, ontbijtgranen, vers en diepvriesverse groenten, chips en andere specialiteiten. Het typische bruine zuurbier Rodenbach. De regio profileert zich ook meer en meer op vlak van topgastronomie met diverse eetgelegenheden zoals restaurant Boury (**), De Witte Merel, De Steeg, Chez Jacques, De Ooievaar, Pizeria San Marco en vele anderen.

Mogelijke overnachtingsplaatsen

Mercure Hotel Roeselare 051 43 20 00 mercureroeselare.be
Parkhotel Roeselare 051 26 31 31 phr.be
Vijfwegen Roeselare 051 24 34 72 hotelvijfwegen.be
Ter Zuidhoek Roeselare 051 25 10 78 hofstee.be
B&B Herenhuis Izegem 0472 63 57 67 bnbherenhuis.be
Chamdor Roeselare 051 24 58 27 hotelchamdor.be
Reposo Moorslede 0475 26 52 56 reposo.be
De Bonte Os Roeselare 051 24 02 15 debonteos.be

hoofdSponsors