Nieuws
Wist je dat… aflevering 3: de service
Ooit kon je enkel punten scoren wanneer je zelf ‘on serve’ was, dit ‘side-outsysteem’ kende een puntentelling tot 15. Vanaf het jaar 2000 wordt het ‘rallypointsysteem’ toegepast om het spel aantrekkelijker te laten verlopen. In dit systeem resulteert een winnende rally in een punt, ongeacht het serverende team, en heeft de tot op vandaag de gekende puntentelling tot 25.
Wist je dat…
- De opslagreeks van Märt Tammearu in set drie (van 15-12 naar 24-12) met negen opeenvolgende opslagen in 2015 werd voorafgegaan door Eemi Tervaportti. In zaal Molenbos te Lennik, in de laatste wedstrijd van dat seizoen, serveerde hij de thuisploeg aan flarden met eveneens een reeks van negen opslagen (0-9). En was het niet dat de scheidsrechter zich toen miskeek, Eemi zou die avond nog beter gedaan hebben.
- Op het internationale niveau zijn er nog straffere toeren uitgehaald en dan kijken we richting Nimir Abdel-Aziz: https://www.youtube.com/watch?v=MnNO7ktniF4. De Nederlander kwam in de vijfde set aan de opslaglijn bij een 4-2 stand, lukte drie opeenvolgende aces en bleef aan de achterlijn gekluisterd tot de 15-2!
- Het grootst aantal aces in een wedstrijd? Daarvoor moet je bij Wilfredo Leon zijn. In de wedstrijd met zijn geadopteerde vaderland (Polen) tegen Servië (VNL 2021 te Rimini) vuurde hij zo maar eventjes 13 aces af. Bekijk ze via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=JblOzEBn5hw
- Ook de titel van snelste service staat op de naam van Wilfredo Leon met 135,6 km/uur.
- Op het scoutingsblad springt het aantal aces vanzelfsprekend in het oog, evenals de servicemissers. Maar wat zou een coach nu verkiezen: een speler die 50 aces op een seizoen lukt maar daar tegenover 80 missers laat optekenen? Of eerder een speler met ‘slechts’ 25 aces tegenover 40 missers maar met altijd de nodige servicedruk?
- Serveren in money-time van een spannend duel of serveren in het setbegin? In de scoutinsgcijfers valt dit niet af te lezen maar lijkt voor ons toch een hemelsbreed verschil.
- Een constante opgooi is cruciaal zodat je als serveerder steeds hetzelfde ritme hebt in je aanloop. De bal raken op het hoogste punt en, bij jumpserve, hard slaan zijn aardig meegenomen om te scoren.
- Dankzij de deskundige commentaar van Dominique Baeyens weet de modale volleyballiefhebber nu ook dat er naast de onderhandse opslag, de bovenhandse opslag (float), de gesprongen float-opslag (jumpfloat), de gesprongen topspin (jumpserve) ook nog de hybride opslag Bij deze laatste simuleert de serveerder, in de voorbereidende fase, een bepaalde techniek maar wijzigt hij/zij, meestal in de vluchtfase, nog van techniek. De service wordt een stuk minder voorspelbaar voor de receptielijn van de tegenstander. https://www.youtube.com/watch?v=vHQGFMs5hgY
- Om af te sluiten brengt volgend filmpje de evolutie van de service mooi in beeld: https://www.youtube.com/watch?v=mEwBhFFSEzQ
In de volgende aflevering enkele weetjes over de videochallenge.
DeePee 18/09/2022