Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

WIST JE DAT… aflevering 1

Een nieuw seizoen, een nieuwe rubriek met als doel de volleybalkennis van onze supporters bij te spijkeren of op te frissen. Hierbij grasduinen we ondermeer in de reglementen van de Belgische Volleybalbond en aanverwante informatiebronnen.

Wist je dat…

  1. De 1ste scheidsrechter de toelating geeft tot het uitvoeren van de opslag, nadat hij/zij er zich van vergewist heeft dat de twee ploegen klaar zijn om te spelen en dat de opslaggever in het bezit is van de bal. Hij/zij doet dit met een fluitsignaal en beweegt de arm in de richting van de opslag. De opslaggever beschikt dan over 8 seconden om te serveren. Hierbij moet de bal losgelaten of omhoog geworpen worden en vervolgens met om het even welk deel van één arm geslagen. Met andere woorden een service met de voet is dus ongeldig.
  2. De spelers van de opslaggevende ploeg mogen, door een individueel of collectief scherm, de tegenstanders niet beletten de opslaggever en het traject van de bal te zien. Een speler (spelers) van de opslaggevende ploeg maakt (maken) een scherm, als hij/zij met de armen zwaait (zwaaien), springt (springen) of zich zijdelings beweegt (bewegen) op het ogenblik dat de opslag wordt uitgevoerd, of door zich te groeperen om zowel de opslaggever als het traject van de bal tot aan het verticale vlak van het net te verbergen.
  3. De bovenkant van het net, bij de heren, op 2m43 hangt? De hoogte van het net wordt gemeten in het midden van het speelveld. De twee uiteinden van het net (boven de twee zijlijnen) moeten zich op dezelfde hoogte bevinden en mogen de reglementaire hoogte met niet meer dan 2 cm overschrijden. De bovenzijde van het net is een witte horizontale band van 7 centimeter, aan de onderzijde meet de band 5 centimeter.
  4. Het verboden is een blok te plaatsen op een service? Een blok mag trouwens enkel door de voorspelers uitgevoerd worden (daar komen we later nog op terug).
  5. Het contact van de bal door een blok wordt niet gerekend als een aanraking door een ploeg (wat in het beachvolleybal WEL het geval is). Bijgevolg heeft een ploeg, na het blokcontact, nog recht op drie aanrakingen om de bal opnieuw naar de tegenstander te spelen. De eerste aanraking na het blok mag door gelijk welke speler uitgevoerd worden, zelfs door de speler die de bal reeds geraakt heeft tijdens het blok.
  6. William G. Morgan in 1895 volleybal uitvond door spelregels uit tennis, basketball en baseball te verzamelen. De bal moest, zonder de grond te raken, over het net worden gespeeld, dit heet volley. Volleybal heette oorspronkelijk Mintonette, vanwege de gelijkenis met badminton maar werd al snel omgedoopt tot zijn huidige naam.

Volgende keer hebben we het over ‘kaarten’ en dan bedoelen we niet manillen of kleurenwiezen.

 

DeePee 05/09/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.