Nieuws
beeld: cev.eu
Terug uit Jastrzębski Węgiel met…
Waar GDI in zijn voorbeschouwing de toon zette, met een open titel, willen we op de ingeslagen weg verder gaan. Alleen zullen we de keuze beperken tot twee mogelijkheden. De lezer kan dus kiezen tussen a. nul punten of b. een boost van vertrouwen. Maar eigenlijk is er geen fout antwoord mogelijk want zij die rekenkunde nuchter en hoog in het vaandel dragen en gaan voor mogelijkheid a. hebben het juist. Maar met een beresterke partij tegen een kanjer van een tegenstander zette Knack Volley eventjes de puntjes op de i voor zij die de treurmars van Chopin al uit hun oude vinylcollectie hadden gehaald. En dus krijgen zij die voor optie b. opteerden zeker géén ongelijk.
De Cassandravoorspelling, een voorspelling die uitkomt nadat men concludeerde dat die onmogelijk was, die GDI wellicht voor ogen had kwam heel dichtbij. Maar de Poolse landskampioen strafte genadeloos elke kleine onnauwkeurigheid af.
Rune Fasteland werd in de basis gedropt ten nadele van Arno Van de Velde maar voor de rest bleef het team van Steven Vanmedegael ongewijzigd. Jastrzębski Węgiel bleek wel met medische problemen te kampen bij middenmannen Jirii Gladyr en Lukasz Wisniewski zodat Olympisch kampioen Trévor Clevenot zowaar het midden moest bevolken. Toch werd de Fransman opnieuw één van de bepalende spelers vanop de servicelijn op beslissende momenten. Benjamin Toniutti kreeg de trofee van MVP, een prijs waar ook Rafal Szymura wel voor in aanmerking kwam. Bij Knack Volley lieten zowel Matthijs Verhanneman (57%) als Mathijs Desmet (52%) 13 aanvallende punten op het scoutingsblad opschrijven. Pieter Coolman voerde op zijn beurt de rangschikking aan voor het grootste aantal kill blocks (4).
Set één ging verloren met 21-25. De zeven opslagmissers wogen mogelijks zwaar door maar receptioneel en zeker aanvallend liep het wel als een trein. De ploegen losten elkaar van géén vin. Nu eens stonden we op achterstand (4-3, 9-8, 13-12, 19-18), dan eens hadden we een puntje voorsprong (4-5, 5-6, 10-11, 13-14, 15-16). Onze hoekaanvallers waren geregeld succesvol op de pipe en het wapen van de videochallenge werd ook succesvol gehanteerd. Het werd immers niet 14-12 want de service van de thuisploeg was wel degelijk out (dus 13-13). Bij 19-18 liet het geluk Knack Volley in de steek, hun aanval belandde ongewild op de voet van de Poolse verdediging en de daarop volgende aanvalsbeweging kon niet gepareerd worden. Tijdens de time-out werden de violen opnieuw gelijk gestemd en Rune Fasteland voorkwam verder onheil (20-19). Toch liepen de discipelen van coach Andrea Gardini uit naar 22-19. Met een blok van Pieter Coolman bleef Knack Volley nog in de running voor setwinst (22-21) maar Tomasz Fornal haalde met een ace de trekker over (21-25).
Ook set twee kende eenzelfde eindstand. De service bleek een stuk efficiënter bij Knack Volley maar ondanks dit moest het team toch snel achtervolgen: 5-2. Het servicegeweld bij de thuisploeg bleef een stuk onder het niveau van de heenwedstrijd. Anderzijds droeg opposite Jan Hadrava heel wat meer bij dan in de Tomabelhal. Hij kwam weliswaar bij 6-5 de muur van Matthijs Verhanneman tegen maar zorgde met zijn 12-8 en 14-9 voor het verder uitdiepen van de kloof. Een superredding van Benjamin Toniutti hield het verschil op vijf eenheden (15-10). Maar kapitein Matthijs Verhanneman trok vanop de opslaglijn zijn team opnieuw mee en strooide listig verwarring (16-16). Ook in deze set werd de videochallenge door Knack Volley met succes aan het werk gezet waarbij vooral de snelheid van beslissing opviel. Nu waren de meeste calls wel duidelijk, maar toch. Chapeau voor de tweede scheidsrechter dus. Knack Volley stak bij 18-20 (blok Michiel Ahyi) de hand uit naar een verdiende Cassandrasetwinst maar het mocht niet zijn en even later, na een 7-1 tussensprint van de Poolse armada, keek de blauwe garde tegen een 2-0 setverlies aan (25-21).
Lukt het niet in twee keer dan doen we het in drie keer, die setwinst bedoelen we. Het geloof was er, zelfs na dit nieuwe setverlies, niet minder om en Knack Volley bleef met ijzersterk en karaktervol spel zijn voet zetten naast de nummer één in de poule: 4-3, 4-5, 11-11. Mathijs Desmet bleek ‘on fire’ en imponeerde met zijn scores voor de 10-11, 11-12 en 12-13. We zijn ondertussen al heel wat gewend van onze ‘youngster’ maar onze mond viel andermaal open van verbazing. Ook Rune Fasteland droeg met de 13-14 en 14-15 bij tot een mooie score. Even leken we opnieuw naar 18-20 af te stevenen via een challenge voor floortouch, maar de beelden lieten ons in het ongewisse of men het bij het rechte eind had om de call af te wijzen. Het geleverde spel bleef bloedstollend spannend. Matthijs Verhanneman redde de eerste wedstrijdbal en mocht serveren bij 24-23. De time-out van Andrea Gardini bracht hem niet van de wijs, de service werd perfect uitgevoerd maar daar stond aan de andere kant van het net een libero op wereldniveau te presteren zodat Tomasz Fornal de definitieve uppercut kon geven (25-23). En einde wedstrijd!
Het gebeurt niet vaak dat we na een nederlaag met recht en reden kunnen noteren: “We hebben genoten”. En toch was dit nu het geval want het team viel weinig tot niets te verwijten. En al is het spijtig dat we met deze prestatie niets kopen toch leggen we straks tevreden ons hoofd te slapen. Niet voordat we nog even nagenieten bij een lekkere Filou. Komende zaterdag gaan we verder op ‘de weg van de geleidelijkheid’ na de Coronaperikelen in het team en spreken we af in de Tomabelhal met mondermasker en CST. Een frisse Touché zal daarbij ook zeker niet mankeren. Tot zaterdag en ‘MERCI’ aan het team en de staff voor een prachtige wedstrijd op Europees niveau.
matchreport Jastrzebski-KNACK 25-01-2022
Brilsmurf 26/01/2022