Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Wist-je-dat… aflevering zes: de scouting

Je weet ze zeker zitten, de scouters van elke ploeg, hevig tokkelend op hun laptop terwijl ze met argusogen elke beweging tussen de lijnen volgen. Het spreekt voor zich dat blind typen een eerste vereiste is om het in dit wereldje ver te schoppen.

Sinds enkele jaren kwijt Ann Van Landeghem zich bescheiden en plichtsbewust van deze taak en draagt ze zo, meer dan je maar kan denken, bij tot de vele successen van Knack Volley Roeselare.

Wist je dat…

  1. Ann zelf volleybal speelde bij Pardaf Kruibeke, het huidige Gimme Waasland. Zij is tevens in het bezit van een trainersdiploma trainer B waardoor ze in eerste divisie Dames actief was.
  2. Het programma ‘Data Volley’ uit Italië komt en op wereldniveau door 90% van de topclubs en nationale teams wordt gebruikt. Het bestaat in twee versies: Professional en Lite. Notoriëteit in België is Marnix Acar die zich sinds 2000 opgewerkt heeft als dé referentie. Hij is clubscouter van zowel VDK Dames Gent als Caruur Heren Gent en wordt ook gevraagd door de nationale ploegen. Ann volgde dan ook een introductie over Data Volley bij Marnix Acar en is daarmee zelf intens aan de slag gegaan, eerst bij Waasland, nadien bij Puurs. Contact met onze coach Steven Vanmedegael gaf haar een nieuwe boost.
  3. Het programma het mogelijk maakt om zowel de eigen ploeg als de tegenstander te scouten. Dit gebeurt aan de hand van compoundcodes. Na een opslag weet Data Volley dat er een receptie volgt, na een aanval, een blok… Op deze manier lukt het om snel zaken in te geven. Een compoundcode omvat informatie over de betrokken speler(s), positie op het veld, de aard van de actie (aanval, receptie, verdediging, pass, blok…), type van de actie (harde smash, plaatsbal, shootpass, pass naar positie nummer…), het resultaat… .

Zo vertelt de compoundcode 8SQ1.a14RQ#5A  dat speler 8 spin serveert van 1, perfectie receptie door speler 14 van de tegenpartij (kleine a betekent dat het een speler van de tegenpartij is) in zone 5A. Compoundcode 8X5.a14BQ+7 leert dan weer dat speler 8 van de thuisploeg een snelle pass krijgt op positie 4, goede blok touch van speler 14 van de tegenpartij, aanval gaat richting 7.

  1. Na elke wedstrijd de thuisploeg de video en het scoutingsbestand verplicht moet opladen op een server zodat het ter beschikking komt van elke ploeg. Een scoutingsbestand van een tegenstander van Knack Volley Roeselare wordt door Ann of Bram aangepast naar de eigen normen en codes.
  2. Na de wedstrijd wordt het scoutingsbestand nog eens verbeterd omdat het, ondanks alle ervaring, toch niet mogelijk is elke actie live in te brengen.
  3. Het verschil tussen een positieve en een perfecte receptie bepaald wordt door de verplaatsing van de spelverdeler. Bij een perfecte receptie komt de pass bij de spelverdeler aan het net, bij een positieve receptie moet de spelverdeler zich uit het net verplaatsen maar bevindt de bal zich nog steeds in de aanvalszone (tussen net en driemeterlijn).
  4. Maar elke coach heeft ook zijn eigen normen bij de beoordeling en het ingeven van een actie. Deze zijn vanzelfsprekend gekend bij de scouter van dienst maar niet bij de tegenstander.
  5. Hoewel de scoutingscijfers, zeker bij de toeschouwers, de individuele prestatie van een speler objectiveren zeggen ze ook niet alles. Zo zal een ace in de aanvangsfase van een set of in een beklemmende moneytime fase op het scoutinsgblad eenzelfde beoordeling krijgen maar zeker niet dezelfde impact hebben op eventuele winst of verlies.
  6. En niettegenstaande live-scouting niet meer weg te denken is merken we toch nog dat de ene coach er meer belang aan hecht dan een andere die zijn buikgevoel laat primeren.

DeePee 10/10/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.