Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

WIST JE DAT… aflevering 2

In deze aflevering bekijken we van naderbij de (gele en rode) kaarten.

Wanneer de kaarten hun intrede in het volleybal hebben gemaakt dat konden we niet terugvinden. In het voetbal werden ze voor het eerst gebruikt in de World Cup van 1970.

Het is duidelijk dat de interpretatie van het geven van gele en/of rode kaarten subjectief is. Wat de ene scheidsrechter een normale reactie vindt, beschouwt een andere als ‘onbehoorlijk’ of soms ‘beledigend’.

Wist je dat…

  1. De eerste scheidsrechter zorgt voor zijn eigen kaartenset. Bij de kaartenset van Mikasa hebben de kaarten een afmeting van 10 op 15 cm. De tweede scheidsrechter heeft niet het recht gele of rode kaarten toe te kennen.
  2. ‘Water op het vuur’ in plaats van ‘benzine op het vuur’ een mooie benadering is van de zingeving van de kaarten. Het is ongetwijfeld geen makkelijke opdracht te oordelen wanneer de andere middelen (oogcontact, kalmerende handgebaren, emphatisch vermogen, dialoog…) niet meer volstaan en het geven van een kaart aangewezen is. ‘Te vroeg’ kan tot cumulatie leiden, ‘te laat’ kan dan weer leiden tot het uit de hand lopen van de wedstrijd. Ervaring bij de scheidsrechter speelt hier uiteraard een meer dan belangrijke rol en onderscheiden ‘goede scheidsrechters’ zich van ‘uitstekende scheidsrechters’ en ‘uitstekende scheidsrechters’ zich van ‘excellerende scheidsrechters’.
  3. Er vaak wordt vergeten dat de eerste gele kaart voor wangedrag een officiële waarschuwing is voor het hele team. En dus een volgende gelijkaardige overtreding door één van de leden van het team automatisch de rode kaart op zijn plaats is. Dit was dan ook de reden waarom de Menense kapitein, Jelle Sinnesael, een speler met een zeer goede reputatie op dat vlak in de titelfinales toch plots een rode kaart onder de neus werd geduwd.
  4. Er een sanctieschaal bestaat voor wangedrag (zie hieronder)

5. Maar ook voor spelvertraging (zie hieronder)

6. Niet noodzakelijk eerst een gele kaart moet gegeven worden alvorens een rode kaart of meer te trekken. Het gebruik van bepaalde woorden (hoewel hier geen ‘lijst’ van bestaat) of het betreden van de speelhelft van de tegenstander moet door de eerste scheidsrechter bestraft worden met een gepaste sanctie.

7.In België Wim Cambré de hoogst geplaatste scheidsrechter is met een A-niveau waardoor hij VNL-matchen kan fluiten. Marika Boulanger verkreeg een B2-kwotering, Koen Luts heeft een C-niveau (bron: verslag Raad van Bestuur Volley Belgium dd 17 februari 2022 3.3)

8. We vermelden finaal zeker nog de herhaalde suggestie van Dominique Baeyens om de communicatie tussen scheidsrechters en spelers bij TV-uitzendingen ook uit te zenden. In het rugby ( a beastly game played by gentlemen) is dit reeds jaren ingeburgerd.

Op youtube is er meer dan voldoende illustratief materiaal te vinden over gele en rode kaarten.

https://www.youtube.com/watch?v=38E0PFpp_yw

https://www.youtube.com/watch?v=1dVR1CaW2Gk

https://www.youtube.com/watch?v=elV13LEx4VQ

Volgende maal hebben we het over een machtig wapen…  de service.

DeePee 12/09/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.