Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Wir schaffen das

Vooraleer Knack Volley op woensdagavond in actie kwam tegen VfB Friedrichshafen keken we met interesse naar de partij tussen de twee andere ploegen in onze poule. JASTRZEBSKI Wegiel klaarde de klus tegen Hebar PAZARDZHIK in een recordtempo van 60 minuten en dit met nogal imponerende cijfers: 25-11, 25-16, 25-14, 9 aces, 12 kill blocks. Zelfs zonder zijn gekwetste hoofdaanvaller Stephan Boyer kwam de winst nooit in gevaar en een indrukwekkende Jurij Gladyr werd met zijn 13 punten (88%!) uitgeroepen tot MVP. Dat wordt dus zeker geen makkie op dinsdag 14 december wanneer de Poolse ploeg op bezoek komt in de Tomabelhal.

Vanuit het Knack-kamp werd het belang van deze eerste wedstrijd meerdere malen in de pers onderstreept. Naast de certitudes kreeg Rune Fasteland de voorkeur om de doelstelling mee te helpen behalen. Bij VfB Friedrichshafen tekende hun eerste spelverdeler Dejan Vincic, na blessure, opnieuw present.

In de aanvangsfase konden zowel Mathijs Desmet (1-2), Michiel Ahyi (2-3) en Rune Fasteland (2-5) tot scoren komen. De 3-6, met een tweede score van MVP Mathijs Desmet, werd wat later volledig teniet gedaan na een out-aanval en een kill block. Maar ook hoofdaanvaller Simon Hirsch ging in de fout en met een ace van Stijn D’Hulst kon Knack Volley alweer een driepuntenkloof versieren: 7-10. De drie punten werden er vier dankzij het duo Pieter Coolman & Michiel Ahyi die één van de in totaal 12 kill blocks plaatsten: 9-13. Een pijnlijk moment voor middenman Lucas Van Berkel situeerde zich bij de 11-13. Een slechte landing teisterde de enkel en hij was bleek voor de rest van het duel. Met een freeball kwam de thuisploeg nog terug tot 12-13, maar meer dan dat kwam er niet van want bij 13-14 koos Knack Volley definitief het hazepad naar 14-19. Michiel Ahyi en Mathijs Desmet hielden ook in moeilijke situaties het hoofd koel en de schouder warm zodat, met wat hulp van hoekaanvaller Daniël Muniz, we een overtuigende start en 18-25 konden noteren.

VfB Friedrichshafen toonde zich in een andere gedaante bij aanvang van set 2 en kon een 4-0 bij elkaar sprokkelen met Simon Hirsch aan de baseline. Het duurde tot 10-10 vooraleer Knack Volley deze bliksemstart verteerd had. Hierin had de serverende Matthijs Verhanneman met enkele tactische korte opslagen zeker zijn strategisch belang. Die andere Mathijs presenteerde dan aan de verenigde volleybalwereld zijn eerste van drie aces (13-15). En Michiel Ahyi toonde zich ook van zijn beste kant met 14-17. Knack Volley ging met een belangrijke voorsprong van 18-21 naar het seteinde en toch ging het nog mis. Thuiscoach Mark Lebedew had weliswaar Lukas Maase als opposite ingebracht maar het waren eerder de missers bij Knack Volley die VfB Friedrichshafen naast (21-21) en zelfs voorbij ons team bracht: 22-21. Lukas Maase torende hoog boven het blok, Rune Fasteland liet zich op een aanvallende netfout betrappen en weg was set twee met het kleinste verschil: 23-25.

Niet getreurd dacht Dennis Deroey, ‘wir schaffen das’ en hij nam in de verdedigingslijn opnieuw bergen werk voor zijn rekening. De risicobalans in het serverend compartiment bleek op het einde van de derde set uitermate rendabel: drie aces tegen slechts drie missers. Daarvoor willen we altijd tekenen zou ik zeggen. Knack Volley nam opnieuw onmiddellijk het commando: 2-4 en 4-7. Ondanks enkele remontes zouden de Duitsers er niet meer in slagen zich naast de Belgische kampioen te posteren: 7-8, 9-12 en 12-13. We zagen opnieuw een perfecte stop van Dennis Deroey en Matthijs Verhanneman faalde niet voor de 12-14. Ook de ingevallen Luciano Vicentin kon niet voorkomen dat Knack Volley met een blok van Pieter Coolman op de Argentijn (12-16) en een ace van Rune Fasteland (12-17) resoluut naar nieuwe setwinst stoomde. Met een ace scoorde de ingevallen Sander Depovere de zware 16-25.

VfB Friedrichshafen bleek echter niet ontmoedigd door dit nieuwe setverlies en begon zowaar zijn allerbeste gelaat te tonen. Met als exponent hoekaanvaller Vojin Cacic en met de steun van oudgediende Marcus Böhme werd Knack Volley weer het vuur aan de schenen gelegd. Tot 17-16 bleef de uitdaging nog haalbaar maar een paukenslagaanval en een zijlijnace van Vojin Cacic waren het sein voor hun laatste offensief. De schade liep op tot vier eenheden (20-16), werd enigszins  hersteld (21-19) maar de servicemissers stapelden zich langs beide kanten op en de laatste van Rune Fasteland werd ons fataal: 25-22.

In de beslissende vijfde set toonde Stijn D’Hulst zich opnieuw van zijn allerbeste kant door sterk en verrassend te variëren. Hij solliciteerde achtereenvolgens Michiel Ahyi, Rune Fasteland en Mathijs Desmet. Een cruciale videochallenge (blok touch?) kreeg als antwoord ‘no’ en dat was het enige goede antwoord dat ons plezier deed: 3-4. Mathijs Desmet verfde vervolgens nog een gouden laagje op zijn knalprestatie (21 punten, 17 aanvallen, 1 ace en 3 kill blocks) en die ene ace schudde hij op dat cruciale moment uit zijn Popeye-spieren: 3-5. Het was andermaal Vojin Cacic die zijn team bijbracht (6-6) maar Knack Volley wisselde met 6-8 van kant dankzij een belangrijk blok van Pieter Coolman op Simon Hirsch. Na de 7-9 (Cacic) bleef VfB Friedrichshafen enkele spelfases vastgespijkerd op die ‘7’ terwijl Knack Volley daarentegen draaide als in zijn beste dagen: 7-12. Met alweer zijn kapitein op de baseline (ace voor 7-11) bleek dit een succesvolle rotatie. De eer van het laatste punt bleek weggelegd voor Michiel Ahyi die ook op een prima partij kon terugblikken (21 punten waarvan 18 aanvallend aan 53% aangevuld met drie kill blocks ), net zoals het volledige team trouwens.

Een eerste belangrijke stap werd gezet in deze Europese campagne. Hoewel de driepunter haalbaar bleek moeten we ons tevreden stellen met twee stuks, maar toch kijken we zeker niet ontevreden terug op deze 2-3 winst. Van de laatste drie wedstrijden vonden we dit toch met voorsprong de beste, misschien zelfs de beste van het lopende seizoen. En dit stemt ons hoopvol voor de toekomst. De EuroMillions volleycompetitie ligt dan wel even stil maar we kijken nu al reikhalzend uit naar dinsdag 14 december waar om 19u in de Tomabelhal hopelijk ook de volgende tegenstander voor de bijl gaat. Proficiat team en staf, sie haben es geschaft, herzlichen glückwunsch!

matchreport Friederichshafen-KNACK 01-12-2021

Foto’s Jan Vanmedegael

Foto’s CEV

 

Brilsmurf 02/12/2021

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.