Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Van onder het stof, aflevering 2: Knack Randstad Roeselare – Jastrzebski Wegiel SA (16 oktober 2007)

Gerard Cox zong ooit : ‘Je hebt er maandenlang naar uit gekeken, die natte zomer wou maar eerst niet om… ‘. Na de schitterende apotheose van het voorbije seizoen hebben we toch nog enkele weken nagenoten maar dan begon het gemis zich te laten voelen. Maar eindelijk dan is het daar… (niet de zon) het volleybalseizoen.

Ward Coucke zien we nog terug maar de sympathieke Ivan Marquez zocht warmere oorden op. Wie de hitparade een beetje volgt zal misschien zoals ik nog eens aan hem denken bij het horen van de kreet ‘Bomba’ in ‘Vayamos Compañeros’ van Marquess.

Op naar de actualiteit met de eerste wedstrijd in de Champions League, een sportcompetitie waarin Belgische ploegen wel meetellen. In de voorbeschouwingen had Dominique Baeyens het over een verraderlijke tornooiformule. Ik hou het liever op verraderlijke tegenstanders en dan specifiek het onvoorspelbare gedrag van de Italianen. Als we er immers van uitgaan dat Treviso zich als eerste kwalificeert dan mogen we wellicht een commedia dell’ arte verwachten zoals het voorbije seizoen met het opstellen van de invallers in de laatste wedstrijd(en). Hiermee kunnen zij dan ook bepalen wie als tweede eindigt en wie als derde. Om dit scenario te vermijden komt het er dus op aan de confrontaties tegen de Polen en de Nederlanders steeds winnend af te sluiten met zo weinig mogelijk setverlies. Het eerste luik van deze missie werd dan ook succesvol volbracht met een duidelijke 3-0 score tegen de Poolse opponent.

Set 1: 25-23

Na een evenwichtige start (4-3) liet Jastrzebski het plots aanvallend even liggen met drie opeenvolgende missers (7-3). Onze Germanator, Norbert Walter, toonde zich even met een score en een semi-ace (10 en 11-7). Murek serveerde Knack Randstad een koekje van eigen deeg: 11-9. Uiteraard genoten we van de 14-10 met een nieuwe combinatie waarbij Ivan Contreras zowaar in het middencompartiment tot scoren kwam. De kloof werd vervolgens nooit meer groter dan drie punten en libero Lemay moest spectaculair een éénhandse redding uit zijn hoed toveren om de tegenstander af te houden. Maar bij 21-21 stonden alles toch gelijk. Een kill-block van Walter in money-time gaf de doorslag: 24-22. Ivan Contreras verzilverde tenslotte het eerste setpunt.

Set 2: 25-18

Met services van Nico Freriks nam Knack Randstad een bliksemstart (3-0) maar een eerste time-out bracht een kentering en zowel Norbert Walter als Frantisek Ogurçak vonden het bezoekende blok op hun weg (3-4 en 4-5). Bij de eerste technische onderbreking stond het toch 8-6 via diezelfde Walter. Een blok van Ogurçak op een tweedetijdsaanval (9-6) was het sein om het verschil verder uit te diepen.  Germanator plaatste een blok (10-6) en een out-aanval van de bezoekers gaf 11-6. Dit noopte de bezoekende coach uiteraard om zijn tweede time-out te gebruiken. Helaas voor zijn team zonder gunstig resultaat. Ivan Contreras scoorde andermaal een  mooi veertiende punt op zijn Michael Jordans. Een netfout van de Polen en een score van Hardy deden de bordjes op 16-9 plaatsen. Aziatisch kampioen Ben Hardy bood Ogurçak de 18-12 aan met een verrassende maar sublieme achterwaartse pass. En zo ging het maar verder tot 21-12. Jastrzebski gooide de handdoek en bracht zijn invallers in die het verschil toch nog wat konden verkleinen: 25-18.

Set 3: 25-21

Ondanks deze gemakkelijke setwinst verslapte de concentratie bij Knack Randstad niet. Tot 9-4 leek het verder van een leien dakje te lopen maar een zoveelste pipe-aanval werd niet succesvol afgerond en het stond 11-9. Contreras bewees echter dat er nog geen sleet op zit, Lemay bleef uiterst secuur en tot op dat ogenblik foutloos en Ben Hardy deed opnieuw wat van hem verwacht wordt. Even nog sloeg het hart over met een mooie Poolse ace tussen Lemay en Ogurçak (19-17) maar een pipe die nu wel lukte (23-19), een plaatsbal van Contreras (24-20) en een nieuwe score van onze kapitein (25-21) brachten ons de eerste zege in deze Champions League editie.

Conclusies trekken uit deze eerste confrontatie is moeilijk maar we doen toch een poging. Nieuwkomer Norbert Walter heeft alles in zich om in sobere efficiëntie Ivan Marquez te overstijgen. Julien Lemay staat reeds waar hij moet staan. Over Contreras en Hardy moeten we ons geen zorgen maken, wie de statistieken leest zal dit kunnen merken. Middenman Wouter Verhelst houdt momenteel knap Pajusalu in de huppelhoek maar zal zijn EK-vormpeil moeten aanhouden om Raimo daar te parkeren. Nico Freriks zal zeker nog schade aanrichten met zijn sterke service en binnen enkele weken zal ook hij zonder enige twijfel in de nieuwe samenstelling nog een betere stuurman worden. Frantisek Ogurçak is receptioneel zeker gegroeid, alleen aanvallend oogde het iets minder, wat echter door de statistieken niet echt bevestigd wordt.

Dat de cohesie er nog niet voor de volle 100 % is zal eenieder wel begrijpen. Tot zolang kan Knack Randstad zeker terugvallen op zijn sterke defensie en receptie in combinatie met de individuele klasse van zijn aanvallers. Zaterdag wacht een confrontatie met Guibertin dat op de openingsdag verrassend een puntje uit de brand sleepte tegen Noliko Maaseik. Een nieuwe evaluatie volgt met de moeilijke verplaatsing naar Apeldoorn waar best gewonnen wordt om van een uitstekende start te kunnen spreken.

Popol 08/12/2021

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.