Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Van onder het stof: 17 maart 2002 – Killersmentaliteit

Knack Roeselare zorgde afgelopen weekend in het Poolse bedevaartsoord Czestochowa voor een historische volleybalprestatie. Knack slaagde er als eerste Belgische herenclub in een Europese bekercompetitie te winnen. Met een collectieve glansprestatie dwong Knack Roeselare respect af bij vriend en tegenstander. Zoveel killersmentaliteit hadden we in weken en maanden van Knack Roeselare niet meer gezien. Een staande ovatie van een chauvinistisch Pools publiek was na afloop van de finalewedstrijd tegen het Portugese Espinho (vorig jaar al winnaar van die Europese Top Teams Cup) hun deel.

Na het brons van Genève (1995) en het zilver van Rieti (1998) en San Benedetto (1999) werd het goud van Czestochowa de afgelopen dagen gekoesterd als het hoogste goed. Wie als club een Europees palmares als dat van Knack voorlegt (vijf finales en vier medailles op 11 jaar), weet dat hij structureel goed bezig is. De bekeruitschakeling en enkele nederlagen in eigen land brengen daar geen verandering in.

In 1999 , in de aanloop naar de Final Four in San Benedetto , werd Knack in een dubbele confrontatie met Maaseik in de halve finales van de Beker van België uitgeschakeld. Toen gooiden blessures (Zwerver , Shittu) heel wat roet in het eten van coach Baeyens. Het zilver van San Benedetto was echter de start van een schitterend seizoenseinde. Knack raakte na San Benedetto wel moeizaam door de halve finales van de play-offs tegen het toenmalig op de rand van het bankroet zwevende Torhout , maar zorgde wel voor bloedstollende finalewedstrijden met Maaseik. Knack verloor in de derde en vierde play-off-beurt telkens nipt met 3-2, nadat beide ploegen mekaar tot even voor het einde van de vijfde set telkens perfect in evenwicht hadden gehouden.

Ook het pad naar Czestochowa liep niet over rozen. Blessures , daar heeft Knack dit seizoen beslist ook zijn deel van gehad. En er was groeiende ontevredenheid bij de supporters omwille van enkele nederlagen. Vanaf de tweede set tegen Lennik en tegen Antwerpen tapte Knack echter uit een heel ander vaatje. De stijgende ploegprestatie die toen werd ingezet kreeg een verlengstuk in de hel van Czestochowa, waar drieduizend uitzinnige thuissupporters voor een sfeer hadden gezorgd die wij rond een volleybalveld nog nooit hadden meegemaakt.

Een unieke belevenis alvast voor de dertig supporters die live in Czestochowa aanwezig waren. Momenten om nooit te vergeten. Zeker het spontane feestje niet dat zondagnacht met de hele Knackcrew in restaurant Chata werd gebouwd. Met een gezellig etentje , met liters bier , met door Stefaan Wybo en Marc Schalk puik georchestreerde zangstonden , met een nachtje zonder slaap en doorzakken tot de bus om 3u.30 in de morgen het Knackgezelschap vanuit Czestochowa naar de luchthaven in Warschau bracht.

Meest opvallend in Czestochowa was echter de individuele prestatie van Guillermo Falasca. Guillermo (en evenzeer broer Miguel) kregen de afgelopen weken en maanden veel kritiek. Als Spaanssprekenden hebben ze het inderdaad moeilijk om passend te communiceren met onder meer de supporters. En als de ploeg verloor, werden zij als broederpaar vaak als de zondebokken nagewezen.

Die kritiek werd in Czestochowa (spijtig genoeg voor te weinig meegereisde Knacksupporters), door Guillermo in de kiem gesmoord. Met een prestatie die tegen Czestochowa ver boven het normale gemiddelde uitsteeg. Prestatie die hij ook tegen Espinho vanaf sets drie en vier herhaalde.

“Guillermo Falasca is pas 23 jaar”, weet Dominique Baeyens. “Hij heeft dus nog veel te leren. Hij kan nog een heel stuk beter worden. Zijn prestatie in Polen heeft mij niet verrast. Sinds nieuwjaar is Guillermo steeds beter gaan spelen. Tegen Lennik en Antwerpen maakte hij bij momenten ook al het verschil.”

Euforie na het goud van Czestochowa is niet op zijn plaats , uitgebreid genieten is een must. De Poolse prestatie bevestigen , dat blijft de komende weken immers de uitdaging voor Knack Roeselare. Knack moet met de killersmentaliteit van de jongste twee weken aanstaande zaterdag de bovenhand halen op Everbeur en dan resoluut mikken op een nieuwe finaleronde van de play-offs. Brengt Knack dit voor mekaar, dan is Maaseik (de gedoodverfde titelfavoriet) met dit Knack nog niet klaar.

Eddy Brouckaert 17/04/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.