Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Van onder het (recente) stof, 27 november 2021: Luc De Vos had het mis (verslag van een concert)

Zaterdagavond 27 november 2021 afficheerde, reeds geruime tijd ingepland en gereserveerd, een nieuw sportcultureel concert met optredens van enerzijds de Philharmonie Greenyard Maaseik en een gastoptreden door het Symfonisch Orkest Knack Roeselare. Om dit concert bij te wonen moesten de aanwezigen een Covid Safe Ticket voorleggen en hun identiteit bewijzen, ofwel een recente negatieve test voorleggen. Zoals voorbeeldige Belgen konden ze vervolgens plaatsnemen op hun gereserveerde ontsmette plaats in een goed geventileerde grote ruimte.

Op het concertprogramma stond als enige werk de complete uitvoering van de EuromillionsVolleySymphonie, een klassiek werk in drie delen : andante cantabile, moderato con brio en een grand finale prestissimo. Kapelmeesters Wim Cambré en Koen Luts dankten de dirigenten Joel Banks en Steven Vanmedegael voor het voorbereidende werk en gaven een vuistje aan de concertmeesters Javad Karimisouchelmaei (in afwezigheid van Jolan Cox) en Matthijs Verhanneman. De verwachtingen waren hoog gespannen en dus was de kans op bisnummers, op aanvraag van het dankbare publiek, zeker aanwezig. Al was de generale repetitie niet om over naar huis te schrijven. Maar een slechte generale wordt vaak gevolgd door een spetterend optreden.

Het andante cantabile opende met een solo voor gelegenheidskapitein Javad maar Mathijs Desmet kende de melodie en nam direct de juiste toonaard over: 0-1. Hij zou trouwens in dit eerste deel met de meeste noten (6 stuks) als veelvraat in de oren/ogen springen. Serverend werden er heel wat risico’s genomen en dat bleek nefast voor de statistieken. De rush naar setwinst voor Knack Volley werd ingezet vanaf 9-10. Mathijs Desmet lukte zijn vier op een rij en Michiel Ahyi kwam ook beter op de voorgrond: 9-12. Ook de koorpartij van de Knack-supporters in de tribune was duidelijk te horen voor de kijkers op afstand. Even leek Greenyard na een ace van Ferre Reggers (11-12) toch nog langszij te komen, maar daar besliste de video-challenge anders over… en dus geen 12-12 maar wel 11-13. Henri Treial hield vervolgens zijn aanval niet binnen de lijnen en evenmin als Lazar Civocic hoewel het blok mooi in de luren was gelegd: 11-15. Tot 16-18 leek het nog speelbaar voor de thuisphilharmonie maar Knack Volley zorgde voor een da capo door meerdere punten op een rij te scoren. Bij 16-23 leek het eerste deel gespeeld. Er volgden weliswaar nog enkele muziekmaten maar set 1 eindigde toch op een valse noot met een servicemisser van Ferre Reggers: 20-25. Het publiek genoot van dit eerste deel en applaudisseerde (in het bijzonder die in het blauw gekleed) voluit zonder hiervoor recht te staan of zijn zitje te verlaten.

In set twee had Greenyard direct het juiste moderato con brio tempo te pakken met ondermeer een onhoudbare ace langs de zijlijn van Lazar Cirovic gevolgd door een geluidsmuur op onze hoofdaanvaller: 5-1. De middenmuzikanten kregen in beide orkesten een verschillende rol. Bij Greenyard kwamen ze vooral aanvallend aan bod, bij Knack veeleer in verdediging. En beide opties waren succesvol: 10-9. Michiel Ahyi nam voor Knack Volley het leeuwenaandeel van de solopartijen voor zich maar hij kon niet beletten dat na de 16-14 het thuisorkest de bovenhand nam: 20-14. Knack Volley spartelde tegen, probeerde een diminuendo uit te lokken maar kon de schade slechts beperken tot 25-22.

Prestissimo bleek de derde set niet met wel een zeer spannende fase die Greenyard (door een netfout bij Knack Volley) de 6-9 schonk en dit nadat elk team zowaar vijf scoringskansen kreeg. De video-challenge verduidelijkte dat de ace voor 9-10 van Javad Karimisouchelmaei terecht genoteerd werd. Maar bij Knack Volley kwam nu ook Matthijs Verhanneman aan het aanvallend venster piepen (6 punten in set drie) en bleven Michiel Ahyi en Mathijs Desmet ook op de afspraak met respectievelijk 5 en 4 punten. Dichter dan 12-14 kwamen de Maaslanders niet want de score evolueerde gunstig naar 15-19. Greenyard protesteerde fel voor een gedragen bal vooraleer Matthijs Verhanneman via de netrand kon scoren (15-20) maar kapelmeester Wim Cambré bleef stoïcijns kalm en wimpelde de protesten resoluut af. Met de ingevallen Sander Depovere aan service bleef het goed draaien: 17-23. Het orgelpunt werd vervolgens geplaatst door Mathijs Verhanneman: 21-25.

En zoals vooraf verwacht was het tijd voor de reprises en bisnummers. Het publiek kreeg er twee voorgeschoteld. Eerst een basso continuo met in de hoofdrol Ferre Reggers (8 punten) die in contrapunt met zijn maats de setstanden gelijk bracht: 25-20. En dit werd gevolgd door een niet geheel onverwachte decidergame: “Red cards”, een zeer recente moderne compositie. De partituur hiervan was nogal onverwachts want bij 0-2 gebeurde één en ander aan het net en voor dit akkefietje kregen beide kapiteins de rode kaart. Het gevolg was nog steeds twee punten verschil maar wel 1-3 ipv 0-2. Het werd een spannend slotstuk: 5-4 en de teams wisselden van kant bij 8-6. Knack Volley kreeg zijn kansen (9-8) maar verzilverde die niet, verloor beetje bij beetje voeling met het ritme (12-10, 13-10, 14-11) en moest het slotakkoord laten voor de mannen in het rode tenue: 15-12.

Na deze culturele sportoverwinning komt Greenyard Maaseik op kop van het klassement, Knack Volley staat op nummer twee met evenveel punten doch een verliespartij aan de broek. Op korte afstand volgt Decospan Menen dat aan een nederlaag ontsnapte tegen een uiterst misnoegd Tectum Achel. Benieuwd wat jullie vinden van bepaalde beslissingen bij het bekijken van de heruitzending, wij hebben er alvast ons idee over dat echter niet voor publicatie vatbaar is.

Het zal ijdele hoop zijn te denken dat ooit een lid van zij die in deze moeilijke tijden de inderdaad noodzakelijke beslissingen moeten nemen, dit verslag leest. Anderzijds hebben zij zeker hun middelbare studies afgemaakt en dus binnen dit lessenpakket de cursus ‘Logica’ gevolgd. Maar dit blijkt dus voor sommigen te lang geleden. Het is echter nooit te laat voor voortschrijdend inzicht.

En Luc De Vos? Die zong ettelijke jaren geleden ‘de middenstand regeert het land…’. Helaas bewijzen de feiten vandaag het tegendeel want niet de middenstand maar wel Koning Voetbal regeert dit land. Eens te meer plooit men voor de druk van de artiesten met acute vallende ziekte die anderzijds wel de nodige theateropleiding volgden. Hun supporters kunnen naar hartenlust de maatregelen aan hun laars blijven lappen, pyrotechnisch materiaal dat binnen wordt gesmokkeld zorgt immers voor onmiddellijke verbranding van eventuele coronabacillen. Ook de spreekkoren naar de tegenstander en scheidsrechters toe verdwijnen smetteloos in de buitenlucht. En in de gesloten VIP-lounges dineren en degusteren bedrijfsleiders en clubbestuurders duchtig verder maar we twijfelen er niet aan dat ze met maximum zes aanwezig zijn per gesloten aquarium.

We prijzen de terechte reactie van nieuwe Liga CEO Marie De Clerck die op serene maar duidelijke wijze de vinger in de wonde stak. Inmiddels viel de unanieme beslissing om de competitie stil te leggen tot 15 december (hierover kun je meer lezen in een afzonderlijke post).

We doen er nog een uitsmijtertje bovenop. Hoewel we in Sporza een belangrijke partner voor onze sport zien stellen enkelen zich toch de vraag over hun aanwezigheid bij dit duel. Wat was de trigger? De gevolgen van de nieuwe maatregelen? Wellicht niet. Het duel op zich? Evenmin denken we. Afwachten tot zondagavond in Sportweekend wat het resultaat is maar we durven er enkele zuurverdiende centen op inzetten dat alles te maken heeft met de uitschakeling in de beker van de twee grootmachten. Met andere woorden, in geval van een overwinning in de kwartfinales zouden we niet vereerd geweest zijn met hun aanwezigheid.

De meningen zijn hierover ietwat verdeeld. De ene noemt het ‘rampjournalistiek’, een ander oordeelt ‘slecht nieuws is ook nieuws, elke minuut aandacht voor het volley op TV, zeker in prime-time, is meegenomen’. Wat jullie hierover denken kan je zeker kwijt op één van de vele Facebook-pagina’s.

We wensen beide teams alle succes toe in de komende opdrachten. En bij uitbreiding alle clubs die aan indoorsport doen bij hun overlevingsstrijd.

Brilsmurf 04/03/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.