Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Steven Vanmedegael in acht jaar tijd van jeugdcoach tot kampioen: “Buitenland? Ik zit nog goed bij Knack”

De 34-jarige Steven Vanmedegael verzamelde in acht seizoenen Knack Volley maar liefst elf hoofdprijzen. De eerste landstitel die hij dit seizoen met Knack als hoofdtrainer won, vormt meteen het illustrerend exponent van zijn groei tot toptrainer.

De vier titels en drie bekers in de vijf seizoenen als assistent van Emile Rousseaux én de drie bekers en vooral die eerste titel in drie seizoenen als hoofdtrainer van Knack Volley maken van Steven Vanmedegael (34) meteen een succestrainer. Hij evalueert kort de jongste campagne. “Het was vooral een moeilijk seizoen met de coronapandemie die voortdurend als dreiging ervaren werd. Niettegenstaande wij er alles aan deden om die dreiging af te houden, kampten wij met een vijftal besmette basisspelers in een cruciale fase van de competitie. Het was de verdienste van de wisselspelers, die een seizoen in de schaduw hard werkten, dat wij die fase zonder kleerscheuren doorspartelden. De openingswedstrijd in de meervoudige titelfinale zorgde dan wel voor een grote ontgoocheling. Er moest tactisch ingegrepen worden in de receptie. Je kan als coach wel één en ander plannen, dat hadden wij ook voor die eerste wedstrijd gedaan, maar de spelers moeten het uiteindelijk uitvoeren. Dat deden zij dan wel overtuigend met de titel als gevolg.”

De 0-3-zege in en tegen Modena in de CL-campagne noemt de coach een ander hoogtepunt van het seizoen. “Vorig seizoen haalden wij in de European Champions League de kwartfinale. In deze campagne wonnen wij in de tweede tornooidriedaagse van Modena dat in eigen huis nog zijn kwalificatie moest veilig stellen. Knack speelt al langer mee in het Europese topvolleybal en dat was er weer een illustratie van.”

Stappen zetten

Het predicaat succestrainer is zeker niet onterecht. Met dit palmares kunnen de aanbiedingen uit het buitenland niet uitblijven? “Deze landstitel titel maakt mijn palmares uiteraard nog mooier. En ik moet toegeven, die successen strelen ook het eigen ego. Maar ik besef als geen ander dat ik nog veel stappen moet zetten in de uitbouw van mijn loopbaan als volleybalcoach. Ik koester de ambitie om op termijn trainer te worden van de nationale ploeg of naar een buitenlandse topper te trekken. Maar ik ben nog jong. Eigenlijk begint mijn volleyballeven nu nog maar.”

“Ik kon acht seizoenen lang belangrijke stappen zetten in mijn ontwikkeling van jeugdtrainer tot hoofdcoach. Dat het een succesvolle progressie was, is uiteraard heel leuk. Maar ik ben vooral dankbaar voor het vertrouwen en voor de kansen die ik daarbij acht seizoenen lang mocht genieten. Zowel vanuit het bestuur als vanuit de spelersgroep en van de supporters. En ja, ik kreeg al aanbiedingen. Zelfs vanuit Japan en Koeweit. Daar wou ik evenwel niet op ingaan. Met Knack kunnen aantreden in de Europese topcompetitie is heel belangrijk in mijn verdere ontwikkeling tot echte toptrainer. Ik wil dat Europese pad zolang mogelijk aanhouden en geen stappen overslaan. Pas als ik er mijzelf klaar voor acht, wil ik die steile ambities aangaan. Maar dat is nu zeker nog het geval niet”, besluit Steven Vanmedegael, van wie zijn contract nog tot eind volgend seizoen loopt.

Krant van West-Vlaanderen (Rik Bekaert) 03/05/2021

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.