Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

San Marco, dat is voor het leven

Iedere Knack Volley-speler kent Jan van San Marco. Sommige buitenlandse spelers denken zelfs dat ‘van San Marco’ zijn familienaam is. Dagelijks kunnen de ‘buitenlanders’ terecht in San Marco voor een lekker gezonde en gevarieerde maaltijd. Voor velen onder hen is San Marco ook een beetje hun thuis, met Jan als ‘warme vaderfiguur’. De band tussen Jan Leveugle van San Marco en Knack Volley Roeselare is dan ook al jaren héél sterk. Begin deze maand vierde Jan, in alle stilte, zijn 25ste jaar als zaakvoerder van San Marco. Dit willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

 Jan Leveugle (54) viert z’n 25ste jaar als zaakvoerder van San Marco. Maar z’n band met het Italiaans restaurant in de Canada Gallerij gaat veel verder terug in de tijd, want Jan begon er als jobstudent op z’n zeventiende. Hoewel de coronamaatregelen hem al maandenlang verbieden om klanten te ontvangen, weigert Jan te spreken over een jubileum in mineur. “Ik kreeg de voorbije dagen heel veel felicitaties van klanten en moet bekennen dat ik het niet droog heb gehouden”, lacht hij.

San Marco mag je gerust de jeugdliefde noemen van Jan Leveugle. De zaak werd in 1977 opgestart en was pas de tweede tearoom en pizzeria in Roeselare. “In 1984 stond ik hier al aan de afwas”, blikt Jan terug. “Ik zat toen nog in de humaniora. Later studeerde ik Economie en Marketing. Al die tijd bleef ik ook aan de slag bij San Marco. Tot ik na mijn studies opgeroepen werd voor m’n legerdienst. Op dat moment nam ik afscheid van San Marco. Ik dacht dat het definitief was, want na m’n legerdienst wou ik een job zoeken gelinkt aan m’n opleiding.”

Maar het draaide iets anders uit. Eenmaal afgezwaaid belandde Jan opnieuw in San Marco. “Op vraag van de toenmalige zaakvoerders ging ik er fulltime aan de slag”, gaat Jan verder. “Evident was dit niet. Zeker niet voor m’n ouders. Zij hadden me de kans gegeven om te studeren tot m’n 23ste, maar ik legde dit alles gewoon naast me neer en koos voor de horeca. Maar ze lieten het toe, omdat ze merkten dat m’n hart in San Marco lag. Ik werkte er in de keuken waar ik enorm veel opstak van de Italiaanse chef en nam ook een deeltje van het dagelijks beleid op me.”

In 1995 verdween Jan eventjes uit het Italiaans restaurant. “Door onmin ben ik toen vertrokken, maar nog geen jaar later kreeg ik de kans om San Marco over te nemen. Begin april hakte ik die knoop door. Ondertussen had ik ook de cursus restauranthouder gevolgd.” Plots stond Jan aan het roer van een meer dan vertrouwd huis. “Ik heb heel veel van het San Marco verhaal behouden, maar snoeide wel wat in het aanbod op de kaart. Gerechten die niet in het concept pasten of die ik zelf niet kon maken, gingen eruit. Door de jaren heen heb ik de zaak ook grondig verbouwd. In 1999 koos ik voor een grote make-over, want het interieur was verouderd. In 2005 breidden we San Marco uit met een veranda en kwam er nieuw sanitair en in de voorbije jaren werd ook de keuken drie keer aangepast. Vandaag kunnen we 80 mensen ontvangen in het restaurant, 30 in de veranda en 80 op het terras.”

Maar door de coronacrisis is Jan net zoals al z’n collega’s in de horeca al maanden aangewezen op take-away en delivery. “Door de omstandigheden ging ik m’n jubileum bij San Marco eigenlijk gewoon in alle stilte laten passeren. Maar dat was buiten m’n personeel gerekend, dat een post op Facebook plaatste. Ik kreeg de voorbije dagen dan ook heel veel felicitaties van klanten. Ik moet bekennen dat ik het niet droog gehouden heb. Het doet echt enorm veel deugd. Toen de allereerste verplichte sluiting aangekondigd werd, heb ik gezegd dat ze San Marco niet zouden sluiten. Take-away en delivery werden de oplossing. Vooral in de weekends loopt dat goed. Maar ik sta te trappelen om de klanten opnieuw te mogen bedienen. Ik mis het om hen te bedienen, om onder de mensen te zijn. San Marco dat is bij mij voor het leven. Zelf vermoed ik dat we wellicht pas in juni zullen mogen heropenen, maar we zullen er klaar voor zijn. Ik ga voor een vernieuwd terras want dit wint door corona toch wel aan belang. Daarnaast hoop ik op een revival van het traditionele tearoomgebeuren. Dat gegeven is al langer wat ziek maar die wafel of pannenkoek in de namiddag blijft toch super lekker en gezellig?”

Meer via www.san-marco.be

Bron: Het Laatste Nieuws Tekst: Charlotte Degezelle 23/04/2021

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.