Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Champions League 2022-2023: (alweer) een vernieuwde formule

De Champions League onderging de voorbije jaren al enkele wijzigingen en ook dit seizoen is er een ingrijpende wijziging voorzien.

In 2016-2017 reduceerde CEV het aantal poules van zes naar vijf, dus van 24  naar 20 teams, maar introduceerde de voorrondes. Meer teams konden, als was het soms kort, proeven van de CL.

In 2018-2019 stapte CEV af van de play off 12 na de poulefase. Tot dan speelden de 5 poulewinnaars, de vijf tweedes en de twee beste derdes de play off 12. In de praktijk de drie beste derdes, vermits één van de geplaatste ploegen meestal de Final Four organiseerde. Die organisator schoof meteen door naar de Final Four eindronde, waardoor er een extra derde een plaatsje kreeg. Na de Play Off 12 gingen de winnaars door naar de Play Off 6. De 3 winnaars daarvan vervoegden de organisator in de Final Four. Deze formule lokte nogal wat kritiek uit: rechtstreeks geplaatste organisator, het vele rekenwerk wat de beste derdes betrof: dikwijls moest set- ja zelfs puntenquotient in rekening gebracht worden.

Daarom besliste CEV dat vanaf seizoen 2018-2019 er na de poulefase  kwartfinales kwamen. Dus geen twaalf overlevenden uit de poulefase, maar acht. Een serieuze ingreep die voor subtoppers de drempel om de poulefase te overleven flink verhoogde. Wie de kwartfinale overleefde speelde halve en/of finale in één weekend. Dat de  vijf winnaars van de poulefase in de kwartfinale werden vervoegd door de drie beste tweedes en er dus twee tweedes uit de boot vielen, werd niet direct op gejuich onthaald.

Dit jaar komt er dus alweer een vernieuwing: het systeem van de kwart finales (acht teams) blijft behouden. De vijf poulewinnaars hebben daar uiteraard een plaatsje in. De vernieuwing zit hem in de andere drie plaatsen. Niet meer de drie beste tweedes, maar een knock out fase, met heen en terugwedstrijden, tussen de vijf tweedes en de beste derde zullen bepalen welke drie teams de vijf poulewinnaars vervoegen in de kwartfinale. Wie tweede of als beste derde uit de poulefase komt heeft dus twee extra wedstrijden. Voor de verliezers van deze knock out wedstrijden is het Europees avontuur definitief over. Maar CEV heeft ook gedacht aan de derdes uit de poulefase. In het verleden waren die uitgeschakeld, nu wordt voor deze teams een plaatsje voorzien in de CEV cup.

Voordeel aan het nieuwe systeem: word je tweede in de poule (of beste derde) heb je twee extra wedstrijden. Word je derde dan gaat het Europese avontuur verder in de CEV-cup.  Prima toch! Of niet? Als je als tweede in de knock out fase uitgeschakeld wordt mag je inpakken, terwijl de derde in je groep lekker verder mag in de CEV-cup, met een redelijke kans om daar nog verder door te stoten. Word je dan beter tweede of derde van je poule? Goeie vraag…

GDI 09/11/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.