Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Knappe ambassadeur voor de stad

In deze jubileumeditie van De Weekbode kan een item over volleybal niet ontbreken. Roularta verbindt overigens zijn commerciële knowhow en financiële ondersteuning via een productnaam  aan de Europese topper Knack Roeselare.

Daarin is het mannelijke volleybaldriegeslacht Eeckhout, alle drie zijn zij nog actief binnen de club, meteen ook de illustrerende exponent van het vrijwilligerswerk dat de club mee groot maakte.

‘Opa’ Johan Eeckhout, 66 jaar gepensioneerd leerkracht van het Klein Seminarie, leerde het volleybal kennen in de broederschool. “Als kind ging ik de zondag naar de bibliotheek in de Broederschool en ik zag er op de speelkoer een vreemd balspel beoefenen waarbij de bal over een net heen en weer geslagen werd. Volleybal dus, hoorde ik al rap. Het intrigeerde mij en ik bleef steeds langer kijken naar The Jets, de geboortenaam van de volleybalclub die later tot Knack werd herdoopt. Als ik zelf aan de broederschool les volgde kregen wij als vijftienjarigen de kans volleybal te spelen. Wij waren de eerste lichting U15-spelers waarmee de club een jeugdwerking opstartte. Onder impuls van William Ingels was dat. Ik groeide door naar de seniores waarmee ik als spelverdeler van vooral de reserven en geregeld als wisselspeler aantrad. Ik speelde tot 1979 bij de The Jets en trad later nog aan in het KWB-volleybal.”

Johan bleef de sportieve prestaties van Knack volgen en raakte als losse medewerker weer bij de clubwerking betrokken in 1995. “Als leerkracht had ik wel relaties binnen het Roeselaarse scholenlandschap. Knack probeerde toen de jongeren van de diverse scholen via acties met gratis inkomkaarten te sensibiliseren om wedstrijden van Knack te volgen. Ik was de tussenpersoon naar de schooldirecties toe. In het Klein Seminarie zelf was ik verantwoordelijke voor de volleybalploegen die deelnamen aan de scholencompetitie. Onder voorzitter Edwin Blauwblomme werd ik in 2000 lid van de Raad van Bestuur. En momenteel zetel ik als persverantwoordelijke in een gedeelde verantwoordelijkheid met Paul D’haene in het managementteam.”

The Blue Wall

Ondertussen gaf Johan die volleybalgenen wel door aan zoon Dries, ondertussen 40 jaar en beroepshalve tewerkgesteld in de marketing bij de firma Renson in Waregem.

“Ik trok als zevenjarige mijn eerste Knack-shirt aan. Daarmee doorliep ik alle jeugdcategorieën bij Knack, specialiseerde mij net als pa tot spelverdeler en groeide bij Knack B door tot in tweede divisie. Ik verkaste naar Doskom Moorslede waar ik dertien jaar lang spelverdeler was. Een viertal seizoenen geleden kapte ik met het competitievolleybal. Maar met het werk kunnen wij occasioneel een aardig ploegje opstellen.”

Knack liet hem niettegenstaande die overstap nooit meer los en hij beleefde, als hij zelf niet moest spelen, zoveel mogelijk wedstrijden mee. Verleden seizoen engageerde hij zich in de jeugdwerking als trainer van de ploeg van zijn zoon Felix. Maar hij stond, samen met Sam Declercq, Stijn Dejonckheere, Lien T’Joen en Chistophe Wijnants mee aan de wieg van de supportersclub ‘The Blue Wall’. Tijdens de wedstrijden slaat hij met zijn trommel het vocale supportersgeweld in het ritme.

“onze club”

Opa Johan zag zijn volleybalgenen ook vertaald in kleinzoon Felix, 9 jaar en leerling aan de Vikingschool in Roeselare. “Ik volgde eerste de volleyspeeltuin en speel bij de U11”, zegt Felix. “Eind verleden jaar werd ik ballenraper op de wedstrijden van Knack.” Waarmee de geschiedenis zich herhaalde want in ’t Strohof trad papa Dries ook al als ballenraper aan. Of Felix favoriete spelers heeft? “Stijn D’Hulst want dat is de vriend van mijn papa en ik kijk vooral ook op naar Michiel Ahyi. Dat is een goede aanvaller en ik zou ook graag zo goed worden. Mijn truinummer 5 is hetzelfde als dat van opa toen. Samen volgen wij heeld dikwijls de trainingen in de Tomabelhal.”

Het slotwoord is dan wel voor opa Johan.

“Knack is altijd mijn club club, zeg maar onze club geweest. En wee degene die er iets verkeerd over zegt. Ik ben overigens heel trots op mijn club. Te weinig Roeselaarnaars beseffen welke knappe Roeselaarse ambassadeur wij hebben.”

RIK BEKAERT (KRANT VAN WEST-VLAANDEREN - 30/09/2022) 05/11/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.