Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Knack Volley Roeselare schrijft geschiedenis met 6de bekerwinst op rij

In aanloop van een wedstrijd en een nieuw sfeerverslag wordt telkens opnieuw op voorhand gedacht aan een invalshoek, een catchy inleiding of een verband met de brandende actualiteit. Ook nu lagen er heel wat mooie ideetjes klaar. Zoals de landing op Mars deze week of het 50-jarig bestaan van het tijdschrift Knack, onze héél gewaardeerde hoofdsponsor. In functie van het resultaat, het wedstrijdverloop en andere factoren maken we dan een keuze eens we voor onze computer zitten.

Maar deze maal moeten we toegeven dat dit alles wat moeilijk lag. We kregen een duel tussen de twee protagonisten van het Belgische volleybal waarin het verschil tussen beide teams heel wat groter was dan vooraf voorspeld en wellicht ook hier en daar gehoopt (25-21, 25-23, 19-25, 25-19). De verdienste hiervoor komt vooral Knack Volley toe dat in de kille Lotto Arena, de derde set buiten beschouwing gelaten, steeds controle had over de wedstrijd. Noch in set één, set twee of set vier kwam Greenyard Maaseik zelfs maar met één punt op voorsprong. De eigen foutenlast lag bij Knack Volley een pak lager dan bij het team aan de overkant waar blijkbaar de druk om nog eens de beker te winnen eerder verlammend dan bevrijdend werkte. De aanwezige bondscoach Fernando Munoz, speciaal overgevlogen uit Spanje, had ongetwijfeld een andere bekerfinale verwacht. Wij van onze kant laten optekenen dat deze bekerfinale wellicht niet in de annalen zal terecht komen als ‘de mooiste ooit’, maar wel ‘de bijzonderste ooit.’ En dus volgen we de woorden van Matthijs Verhanneman : “Het niveau van de wedstrijd zal snel vergeten zijn maar wat altijd in de geschiedenisboeken zal blijven is dat Knack Volley terecht zijn veertiende beker binnenhaalde, de zesde opeenvolgende en hiermee alleen recordhouder is”. En hiermee is het belangrijkste verteld.

Het eerste goede nieuws was dat langs beide kanten iedereen fit en gezond was. Onze voorzitter, Francis De Nolf, zal ongetwijfeld in zijn nopjes zijn geweest met het speciale shirt dat onze spelers en coaches droegen bij de opwarming als dank voor hoofdsponsor Knack. Op Facebook zagen we zelfs een zeer zeldzame post van mijnheer Rik De Nolf over dit attente gebaar verschijnen!

We werden dit jaar gespaard van een moord op het Belgisch Volkslied en kregen de gewone uitvoering te horen. En dan werd er tussen het lawaai en het veel te luide geschreeuw van de lokale DJ, gelukkig ook nog volleybal gespeeld.

Coach Steven Vanmedegael koos voor zijn ‘Modena’-opstelling. Bij Greenyard Maaseik moest Jelte Maan de bank warm houden en kreeg Jan Martinez de voorkeur. Achteraf stel je je wel de vraag hoe het verloop zou geweest zijn mocht de Maaseikse (t)rots van start zijn gegaan wanneer je op het einde van de rit merkt dat hij met zijn 15 punten in twee en een halve set topscorer werd? Het wedstrijdbegin was voor Knack Volley en Mathijs Desmet (tipbal 4-1 en aanval 5-1) want Greenyard gaf even niet thuis met twee missers van Mitch Stahl. Pieter Verhees milderde en een misser van Rune Frasteland gaven de 5-3. Het bleef servicemissers regenen maar eerst Rune Fasteland (8-5) en daarna ook Hendrik Tuerlinckx met een blok (11-7), gevolgd door een geslaagde aanval van Mathijs Desmet (12-8) en een belangrijke ace van Pieter Coolman (13-8) zorgden voor een vijfpunten kloof op het scorebord. Jan Martinez deed er nog een strikje rond (14-8) en het verschil van zes eenheden in ons voordeel hield stand tot 18-12. Vanzelfsprekend gaf Greenyard niet op en ze scoorden er vervolgens drie op een rij : 18-15. Een zeldzame misser van Pieter Coolman deed er nog een punt van af : 18-16. Mitch Stahl scoorde nu zowel van in het midden als aan de serveerlijn : 19-18 en weg was de comfortabele voorsprong. Maar zowel Hendrik Tuerlinckx als Mathijs Desmet vonden met succes de vingers van het blok (21-19 en 22-19). De tweede time-out van coach Joel Banks had geen resultaat want Jan Martinez plaatste de bal aan de verkeerde kant van de antenne out (23-19). Een perfecte stop van de geviseerde Mathijs Desmet liet Stijn D’Hulst toe een onstopbare shootpass te presenteren aan Rune Fasteland (24-20). Matthijs Verhanneman bekroonde zijn stabiele eerste set met het laatste punt: 25-21.

Jelte Maan bleef op de bank en moest lijdzaam toezien hoe Knack Volley alweer het best uit de startblokken kwam: 5-2. In deze set deden beide teams een jammerlijke poging om in het Guiness Book of Records te komen, in de categorie meest servicemissers in één set. Ze haalden het net niet maar kwamen wel in de buurt met elk acht stuks. Blijkbaar hebben we er ééntje van Greenyard gemist hebben want in hun eigen verslag spreken ze van negen. Tussen deze missers door bleef Knack Volley rustig domineren : 7-4, 11-7, 12-8, 18-14 met opnieuw een schitterende Stijn D’Hulst op de spelverdeling en een onstuitbare Mathijs Desmet in de hoofdrollen. Van insiders hoorden we zeggen dat senor Munoz het visitekaartje van onze jonge Popeye vroeg. Maar dan liep het even fout bij onze kapitein en dat gaf de roden verse moed : 18-17. Inmiddels was Jelte Maan, bij 15-10 tussen de lijnen gekomen, onder stoom en na enkele scores deed hij er nog een halve ace bij (22-22). Met een time-out bij Knack Volley werd orde op zaken gesteld om eerst Pieter Coolman (24-23) en daarna Rune Fasteland (25-23) toe te laten ook de tweede set binnen te halen.

Zoals zo dikwijls werd de derde set een moeilijke. En dat was deze maal een understatement want het allerbelangrijkste wapen van Greenyard Maaseik, de opslag, liep plots als een trein. De aces vlogen Knack Volley rondom de oren (vier stuks in deze set), bij momenten werd de receptie in verlegenheid gebracht en toen ook de aanval stokte was het kalf dan ook snel verdronken : 5-10, 6-12, 7-14. Even hoopten we nog op een remonte zoals in de bekerfinale van 2017 toen Maaseik eveneens zeven punten voorsprong had in set drie en alsnog de duimen moest leggen. Maar bij 13-18 hielden we het voor bekeken en verplaatsten onze gedachten zich reeds naar set vier. Oh ja, Maan kreeg de eer deze set af te sluiten (19-25).

Set 4 startte met de vraag of iedereen bij Knack Volley opnieuw op scherp stond? En kijk, de ervaren routiniers namen dadelijk het voortouw. Matthijs Verhanneman vuurde zijn troepen aan en gaf het goede voorbeeld: blok op Jolan Cox (3-1). Hendrik Tuerlinckx volgde zijn voorbeeld (6-4) en zelfs Stijn D’Hulst liet zich niet onbetuigd. Stijn verraste iedereen, inclusief tv-verslaggevers Marc Willems en Wout Wijsmans, met een zuivere aanvallende bal (7-5). Het kantelpunt in deze set situeerde zich bij 10-7, getekend Pieter Coolman. Serverend kwam Maaseik er niet meer door en Knack Volley schakelde opnieuw over in de positie tussen vijfde en zesde versnelling : ‘controlerend meesterschap’. Een misser van Jolan Cox (11-7), een voetfout van Amir Esfandiar succesvol opgemerkt door coach Steven Vanmedegael en bevestigd door de videochallenge (met de mensen van Lindemans Aalst aan de knoppen) en een out-aanval van Jelte Maan… tussentijds resultaat: 13-7. Met de logische inbreng van Lou Kindt voor Cox speelde Joel Banks ‘va banque’. De gedoodverfde opvolger van Hendrik Tuerlinckx begon weliswaar met een krachtige score (13-8) maar bleek in hetzelfde bedje ziek aan de servicelijn (14-8). Matthijs Verhanneman besloot ook aanvallend nog een serieuze steen bij te dragen, bovenop zijn stevig en zeer gewaardeerd werk in de achterlijn naast Dennis Deroey, via 15-9 (pipe) en 16-9. Dit mocht niet meer fout lopen. Na een ace van Jelte Maan (22-18) kreeg onze tegenstander de genadeslag bij een toetsfout van spelverdeler Javad: 23-18. Kapitein Tuerlinckx versierde de 24-19 en na een interventie van de videochallenge in een wat verwarrend speleinde (netfout) werd dus 25-19 én een zesde bekerwinst op rij geschiedenis geschreven, in blauwe-witte letters.

Met vier spelers in de dubbele cijfers tegenover twee bij de opponent toonde Knack Volley zich ook op dat vlak heer en meester. De Beker van België blijft bij een ploeg waar Belgen de eerste viool spelen, zowel tussen de lijnen als ernaast.

En zij die hierboven over ons waken zagen dat het goed was… ook deze veertiende beker is van jullie.

Bij wijze van slot citeren we onze voorzitter : “Proficiat, sponsor KNACK met jullie 50ste verjaardag. Sedert 18 februari 1971 stellen jullie neutraal en pluralistisch de maatschappelijk relevante vragen. Daarmee schrijven jullie geschiedenis in dit land.”

Knack Volley Roeselare kon niet anders dan hetzelfde te doen.

Matchreport Knack Volley Roeselare – Greenyard Maaseik

_MG_2321

Brilsmurf 21/02/2021

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.