Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Knack Volley legt Lube Civitanova meer dan het vuur aan de schenen

De zowat 1 600 aanwezige volleyballiefhebbers kregen woensdagavond een wedstrijd voorgeschoteld om duimen en vingers van af te likken. Met het topvolleybal dat beide teams in petto hadden kregen we nog eens de unieke sfeer van de grote dagen terug in de Tomabelhal. Het feit dat Knack Volley er geen puntenwinst aan overhield is dan ook de enige bémol in dit stuk.

Lube Civitanova ging van start met vijf spelers in de dubbele meters, enkel setter Luciano De Cecco (1m95) en libero Fabio Balaso (1m75) moesten hiervoor onderdoen. Over het volledige verloop van de wedstrijd werden deze centimeters bij momenten optimaal benut om met een pushbal het thuisblok te grazen te nemen.

De bezoekers gingen furieus van start en deden Knack Volley dadelijk tegen een 0-3 achterstand aankijken. DJ Jeanke kon bij de 1-3 voor het eerst Rowwen Hèze door de boxen laten schallen en het zou niet de laatste keer worden dat we “Mooi mooi Coolman” konden meezingen. Maar die achterstand zou Knack Volley nooit meer dicht gefietst krijgen en het was vooral de negentienjarige Bulgaar Aleksander Nikilov die in deze eerste set zijn verjaardag vierde (met aanvallend een 8 op 8). Uiteraard wilde ook Ivan de Verschrikkelijke tonen dat hij nog lang niet versleten is en hij deed dus zeker en vast ook zijn duit in het zakje. Rune Fasteland was dan wel niet jarig maar zijn scores en zowaar een ace (6-7) mochten ook gezien worden. Er werd bovendien zeer accuraat geserveerd met twee aces voor Knack Volley tegenover slechts twee missers. De setstand van 19-25 weerspiegelt dus langs geen kanten het weerwerk dat de thuisploeg bood.

Maar dit was slechts het voorgerecht en we kregen nog meer lekkers voorgeschoteld en deze keer niet uit ’t Smulhoekje van Myriam en Patrick. Koks van dienst waren onze eigen spelers die op driesterrenniveau acteerden om Dominique Persoone en Tim Boury jaloers te maken. Het zou onze spelers onrecht aandoen er één of twee uit te pikken want iedereen kweet zich uitstekend van zijn rol. De opdracht van coach Steven Vanmedegael om risico’s te nemen in service had het beoogde effect en meer dan eens moesten de bezoekende centimeters redding brengen om uit een moeilijke situatie te raken. Pablo Kukartsev ace-te Marlon Yant Herrera groggy zodat deze zich eventjes bij Fidel Castro waande (10-9). Pablo was on fire en lukte zowel de 13-12 als 14-12 toen hij een overpass koelbloedig afwerkte. Na een blok op Marlon Yant moest coach Gianlorenzo Blengini naar de time-out grijpen. De outsmash van opnieuw Marlon Yant deed hem naar de huppelhoek verdwijnen en Mattia Bottolo kreeg zijn speelkans. Maar we zagen onze kapitein Matthijs Verhanneman weer op zijn allerbest wanneer hij het dreigende driemansblock te grazen nam met een plaatsbal in de open ruimte achter deze muur (21-16). Dennis Deroey bracht de stevige services op een gouden dienblad bij sommelier Stijn D’Hulst zodat deze set de onze werd met 25-21.

Wedstrijdwinst werd bepaald in de derde set waarbij de twee ploegen elkaar voor geen vin losten nadat Knack Volley met groot strijdershart een aanvankelijke 4-8 achterstand kon wegwerken. De Tomabelhal stond in (figuurlijk) lichterlaaie bij de ace van Märt Tammearu voor 11-10. Rune Fasteland sloeg zelfs een 16-13 op de vloer. Maar het was Ivan Zaytsev die met een blok op topscorer Pablo Kukartsev het evenwicht herstelde (18-18). Ondertussen hadden de bezoekers reeds hun twee videochallenges verkwanseld maar ze kregen hulp uit onverwachte hoek van de hoofdscheidsrechter die er dan maar zelf eentje bestelde (in keukentermen ‘een repasse’). De ace leek alsnog de buitenkant van de lijn te raken en Mattia Bottolo kon in money-time verder serveren. Lube Civitanova kwam op twee punten van setwinst (20-23) maar Knack Volley wilde niet buigen en met een monsterblock van Matthiis Verhanneman (“mooi, mooi Verhanneman”) op Ivan Zaytsev kon het spreekwoordelijke dubbeltje nog langs beide kanten vallen (23-23). Het viel echter langs de voor ons verkeerde kant want de ingekomen Amerikaan Gabriel Garcia Fernandez deed ons de das om met een ace en 23-25. Mits setwinst had het finale plaatje er zowaar totaal anders uitgezien.

Ook het dessert was van uitmuntende kwaliteit. De in Duinkerke geboren Fransman Barthélémy Chinenyeze verblijde zijn zowat honderd aanwezige persoonlijke supporters met enkele flitsende bommen die ons midden amper konden zien, laat staan blocken. Knack Volley werd weliswaar steeds op een minieme achterstand gehouden van één tot maximaal twee punten maar Rune Fasteland verhinderde wedstrijdwinst (25-25) waarna Märt Tammearu voor setbal zorgde (26-25). Het was echter opnieuw Ivan Zaytsev die de rekening van dit gastronmisch menu presenteerde met een aanval en een block voor 27-29.

Het werd dus een heerlijke volleybalavond om naar terug te kijken en neen vrienden van Sporza.be, Lube Civitanova was geen klasse te sterk!

We onthouden in elk geval de reactie van coach Steven Vanmedegael die niet alleen zeer tevreden was over wat zijn team tussen de lijnen bracht maar hij onderstreepte daarbij ook de steun die het team mocht ondervinden vanuit het thuispubliek. Dit maakte dit alles mee mogelijk en zal ook komende zaterdag nodig zijn. Hopelijk hebben alle Knack-supporters ook deze boodschap begrepen!

Foto’s Jo Naert

Foto’s Jan Vanmedegael

Herbekijk de wedstrijd op YouTube

CEV-website met verslag en reacties

Artikel Rik Bekaert (Krant van west-Vlaanderen)

“vermelding” in Het Nieuwsblad

Brilsmurf 01/12/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.