Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Knack Volley geeft volleyballes aan Italiaanse topper

“Wat we daar gaan doen? Genieten van een heerlijke cappuccino en een lekker glaasje wijn, zeker?” klinkt Steven Vanmedegael licht cynisch op de wat venijnige vraag. “Nee, het is niet omdat we nul overlevingskansen hebben, dat we niets te zoeken hebben op het Europese toneel. Tonen dat Roeselare ook kan volleyballen en vooral ons eigen niveau opkrikken in die drie topmatchen, dat zijn de belangrijkste doelstellingen. Dat zou mooi meegenomen zijn met het oog op wat direct na het tornooi in Modena volgt. Namelijk de laatste match van de voorcompetitie thuis tegen Aalst met de eerste plaats als inzet en vooral de bekerfinale op 21 februari tegen Maaseik.”  (*)

Profetische woorden van coach Steven Vanmedegael? Feit is dat zijn team zijn woorden in daden heeft omgezet. Met overwinningen tegen Europese toppers Kuzbass Kemerovo en Leo Shoes Modena en een sterke prestatie tegen Verva Warszawa op de openingsdag was Knack Volley toch wel dé verrassing van dit Champions League tornooi. Waar woensdag door sommigen nog kanttekeningen werden geplaatst bij de 3-1 winst tegen Kemerovo, de huidige vice-leider in de Russische Super League, wegens het ontbreken van sterspeler Zaytsev en enkele andere basisspelers aan de overkant van het net, was de 0-3 winst tegen thuisploeg Leo Shoes Modena toch wel indrukwekkend te noemen. Want Leo Shoes Modena moest, na het 2-3 verlies tegen Warszawa de dag voordien, vol aan de bak om zijn kansen op kwalificatie voor de volgende ronde levendig te houden.

Het was echter Knack Volley dat met ZES Belgen plus een Noor volleyballes gaf aan de Italiaanse topper én thuisploeg Modena waar internationals Christenson (USA), Stankovic (SRB), Petric (SRB), Karlitzek (GER), Mazzone (ITA), Vettori (ITA), Buchegger (AUT) en Grebennikov (FRA) het team uitmaakten. Leo Shoes Modena incasseerde in eigen huis een zware 0-3 nederlaag (22-25, 21-25, 22-25). Over de wedstrijd van Roeselare willen we voor éénmaal lyrisch zijn: dit was het BESTE wat Knack Volley dit seizoen al liet zien.

Knack Volley startte set 1 met een ‘point-by-point’ race tot 9-10 waarbij het steeds een klein puntenvoordeel behield. Vervolgens scoorden om beurt Pieter Coolman (11-11), Hendrik Tuerlinckx (11-12), Rune Fasteland (11-14), Matthijs Verhanneman (pipe 12-15), Mathijs Desmet (13-16 en halve ace 13-17) en had Roeselare een vierpunten voorsprong beet. Modena liet niet begaan en vocht terug tot 18-18. Het seteinde beloofde heel spannend te worden maar Mathijs Desmet (pipe 19-20) en Matthijs Verhanneman (halve ace 19-21) toonden het goede voorbeeld. Met een driemansblok op Petric (20-23) en Rune Fasteland die een lange rally succesvol afrondde (21-24) had Knack Volley zijn eerste setbal binnen. Het was Mathijs Desmet (8 punten in set 1) die de set binnenhaalde met een kanonbal door het blok Christenson-Stankovic (22-25).

Knack Volley nam met acties van Matthijs Verhanneman (halve ace 0-1), Mathijs Desmet (aanval 1-2) en een blok van Rune Fasteland op Stankovic dadelijk een 1-4 voorsprong in set 2. Via een opnieuw onhoudbare Mathijs Desmet (5-6 en 5-7) liep Roeselare steeds verder uit. Ieder foutje van Modena werd genadeloos afgestraft. Vanuit een bijna perfecte receptielijn Deroey-Verhanneman-Desmet kon Stijn D’Hulst blindelings bij al zijn aanvallers terecht. Het scoreverloop spreekt boekdelen: van 5-10 (diagonaal Verhanneman) naar 9-15 (tipbal Desmet) en 15-21 (blok Verhanneman). Het seteinde was getekend Hendrik Tuerlinckx (tipbal 19-24 en afsluitende aanval 21-25).

Modena zag zijn eerste plaats in poule D en de daaraan verbonden zekerheid van kwalificatie voor de volgende ronde in rook opgaan en wou dit koste wat kost vermijden. Roeselare wou zijn glansprestatie uit set 1 en 2 verzilverd zien met matchwinst. En dit liefst in drie sets. Want de Champions League wedstrijden in tornooivorm gespreid over drie dagen begonnen hun tol te eisen. Zeker bij de spelers die drie weken aan de kant stonden wegens de covid-19 uitbraak in het team. Set 3 werd dan ook een hard bevochten set. Beide teams gaven elkaar tot 20-20 geen duimbreed toe en het puntenverschil bleef steeds beperkt tot maximum twee eenheden, meestal in het voordeel van de Italianen. Uiteindelijk zorgde het aanvalsgeweld van Rune Fasteland (20-21 en 22-24) en Mathijs Desmet (21-22 en 21-23) dat set 3 kantelde in het voordeel van Knack Volley. Het orgelpunt was voor Matthijs Verhanneman die de eerste matchbal door het blok van Modena joeg (22-25).

Top scorer werd Mathijs Desmet met 23 punten (inclusief 3 opslagaces en 2 bloks en een aanvalspercentage van 69%). Gevolgd door Matthijs Verhanneman (10), Rune Fasteland (10), Hendrik Tuerlinckx (7) en Pieter Coolman (5). Libero Dennis Deroey zorgde voor een uitzonderlijke 91% positieve recepties. En setter Stijn D’Hulst was opnieuw de spilfiguur die dit team feilloos deed draaien. Proficiat aan iedere speler. En speciaal ook aan Hendrik Tuerlinckx die zijn 99ste Europese wedstrijd in het Knack Roeselare-shirt speelde.

(*) met gemeende dank aan Ivan D’Hoop (Het Nieuwsblad – 09.02.2021)

Matchreport Leo Shoes Modena – Knack Volley Roeselare

eejo 12/02/2021

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.