Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Kantelmoment op einde tweede set

Als eerste wedstrijd van het nieuwe jaar een duel moeten aangaan bij Greenyard Maaseik is per definitie geen cadeau. Het werd niet één van die heroïsche wedstrijden en er waren geen Freudiaanse bestormingen waarvan we eerder in de week getuige waren. En als je dan als Knack Volley-supporter ook qua eindresultaat op je honger blijft zitten sla je liever snel deze bladzijde om. Maar noblesse oblige: aan de overwinning van de thuisploeg viel niets af te dingen. Nochtans liep alles volgens plan tot een 17-20 stand in set twee. Bij een 14-16 was oude krijger Jelte Maan Jan Martinez komen aflossen en deze wissel zou niet zonder gevolgen blijven.

De bekende namen verschenen tussen de lijnen voor Knack Volley waarbij Andreas Fragkos en George Huhmann opnieuw het vertrouwen kregen van coach Steven Vanmedegael. Bij Greenyard Maaseik mocht Jelte Maan zich in de huppelhoek laten opnaaien en kreeg Jan Martinez de voorkeur. Wat valt er over de eerste set te vertellen? Hendrik Tuerlinckx en Mitchell Stahl kroonden zich tot topscoorders van de set met elk zeven eenheden. De thuisploeg lukte vier bloks (waarvan drie door Mitchell Stahl) en twee aces. De ace van de ingevallen Lou Kindt bood de thuisploeg hun eerste setpunt (25-24) maar een alles-of-niets poging van Andreas Fragkos tegenover een klaar hangend driemansblok, die ene ace van Mathijs Desmet en een misser van Jan Martinez deden de balans in extremis nog overhellen naar Knack Volley. Gedurende die eerste set nam nu eens het ene, dan weer het andere team de leiding. Ter illustratie enkele tussenstanden : 1-0, 1-2, 4-2, 9-11, 11-12. Even was er een kloof van drie punten in het voordeel van Greenyard Maaseik: 18-15. Maar bij 19-19 was alles opnieuw te herdoen. De 21-22 was van de hand van een sobere maar hardwerkende Matthijs Verhanneman en die kreeg, terecht, veel lof toegegooid door commentator Franky Reymen. Andreas Fragkos plaatste Knack Volley het eerst op setpunt (23-24) maar Jolan Cox scoorde één van zijn vier punten en zo kwam Lou Kindt aan service. Wat volgde weet je inmiddels.

In set twee kregen we eenzelfde spelbeeld. Jolan Cox (7 punten) en Matthijs Verhanneman (5 punten) dongen mee naar de hoofdvogel. Knack Volley had, volgens onze subjectieve indruk, heel licht de bovenhand en sprokkelde tergend traag een driepuntenkloof bij elkaar : 7-9, 11-12, 12-14, 16-18 om te landen (of misschien beter gezegd te stranden) op 17-20 via een blok van Pieter Coolman op Jolan Cox. De onderbreking van Joel Banks deed de thuisploeg deugd en met onder meer Javad aan de achterlijn speelde het vervolgens Knack Volley op een hoopje tot een ontnuchterende 25-21. Wie kan tellen weet dus dat dit een 8-1 werd. Kwam dit even onverwacht en koud aan voor ons. We zagen sterretjes en bleven die zien in set drie waar enkel Hendrik Tuerlinckx voor ons een serieus aantal punten (zes) kon scoren. Aan de overkant deed zijn opponent Jolan Cox even goed maar kwamen ook Pieter Verhees (vijf punten) en Esfandiar Amirhossein (vier punten) beter uit de verf. Kortom, het kalf in deze set was snel verdronken: 3-0, 7-3, 11-6, 15-8 en bij 17-10 werd de handdoek in de ring gegooid. Greenyard kwam dus via een 25-18 op één set van een gedeelde leidersplaats.

De laatste set kon Knack Volley tot 7-6 standhouden maar Jelte Maan bleek ontketend en scoorde zomaar eventjes zeven punten. Bij Knack Volley kon enkel Hendrik Tuerlinckx het puntenaantal significant aandikken (zes punten). Maar vijf thuisspelers lukten ook elk één blokpunt en ook daar moest Knack Volley ruim het onderspit delven met één mager blok van Georg Huhmann die zijn plaats in set twee en drie had moeten afstaan aan Rune Fasteland maar er in set vier opnieuw bij was. Het liep aanvallend stroef en de thuisploeg zweefde op een wolk. Over 12-9 ging het naar 12-8 en 14-9. Nooit gaf Knack Volley de indruk alsnog de kloof te kunnen dichtrijden, ook niet na alweer een goede service van Mathijs Desmet (18-15). Zonder veel opwinding of hete standjes werd het set- en wedstrijdeinde bereikt (25-20), ongeacht de tussenkomsten van coach Steven Vanmedegael.

De literatuur biedt vele mogelijkheden om een dergelijke nederlaag te kaderen : gestreden maar verloren, een off-day, een veldslag verloren maar niet de oorlog.. De feiten zijn echter wat de feiten zijn en de analyse zal gemaakt worden door de mensen met volleyverstand. Dus behoeden we ons voor een eigen interpretatie en kijken we volop uit naar een zeer tricky verplaatsing naar de hel van Menen waar ze maar al te graag de scalp van hun buur aan de gordel willen hangen. Voor Knack Volley ‘volstaan’ drie overwinningen zonder puntenverlies om de leidersplaats op basis van gewonnen wedstrijden te behouden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan tegen enerzijds de autoritaire nummer drie en de alsnog nummer vier van de rangschikking.