Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Kansen grijpen is de boodschap

Onze mond viel open van verbazing bij het ontdekken van de nieuwste Belgian Cat (voor niet-ingewijden onze nationale basketbaldames die op het nummer vijf van de worldranking staan): Hind Ben Abdelkader. Door een conflict bleef ze zes jaar afwezig uit de selectie maar haar rentree heeft ze allesbehalve gemist en ze zette een prestatie op de vloer om u tegen te zeggen. Ook de bronzen medaille van shorttrackster Hanne Desmet zal velen verrast hebben maar naast het feit dat ze zich tot in de finale knokte was het zeker haar fout niet dat twee tegenstanders letterlijk ‘uitvielen’. Ze greep de aangeboden kans met beide handen en finishte derde. Ook voor Märt Tammearu diende zich met de tijdelijk onbeschikbaarheid van kapitein Matthijs Verhanneman een opportuniteit aan. We zagen Märt aan het werk in de voorbereidingswedstrijden en waren direct gecharmeerd. Met zijn twintig jaar beschikt hij reeds over een grote dosis vista en volleybalintelligentie en zijn invalsbeurten tot nu toe mochten er zijn. Natuurlijk moet hij bij dit Knack Volley optornen tegen twee monumenten maar zijn moment was gekomen en ook hij greep de kans resoluut vast. Stijn D’Hulst zal het ons hopelijk niet kwalijk nemen maar we volgden de keuze van coach Jan Van Huffel niet en kozen zelf voor Märt Tammearu als onze Star of the game.

Foto Jo Naert

Kjaer Tobias Hougs serveerde de wedstrijd op gang en Caruur Gent nam met een blok en een ace onmiddellijk een 0-2 voorsprong. Chris Ogink lukte nog de 1-3 maar vijf punten op rij voor Knack Volley deden de bezoekende coach bij 6-3 wel heel snel naar de time-out grijpen. En met succes want Caruur Gent hield de Landskampioen in het vizier (6-5, 12-11). Maar met Märt Tammearu aan de serveerlijn liep het vervolgens mis voor hen en scoorde Knack Volley zomaar eventjes zeven puntjes op een rij, waaronder een ace (17-11). De ontsnapping werd onderbroken bij 19-11. Dat kunstje kan ik ook dacht Gilles Vandecaveye en hij bracht de thuisdefensie met zijn services naar de zijlijn meerdere malen in problemen. We noteerden wel geen ace maar de opbouw van de aanval werd toch steeds succesvol verstoord: 19-17. Pieter Coolman, in zijn bescheiden rol weer ijzersterk door de volledige wedstrijd heen, beëindigde de reeks (20-17). En veel kwam er dan niet meer bij voor Caruur Gent. François Lecat scoorde zijn vierde punt in deze set: 25-18.

Terwijl die andere bekerfinalist een pak voor de broek kreeg in het verre Limburg bracht Caruur Gent het er een stuk beter van af. Het acteerde op zijn Friedrichshafens door met ruim verschil en sterke dominantie vanaf 8-10 Knack Volley voor schut te zetten. Bij Knack Volley liep het tijdelijk weer voor geen meter. Met de vingers in de neus herstelden de gasten de setbalans: 17-25.

Foto Jo Naert

Een volledige herhaling van het midweeksscenario werd het gelukkig niet, Knack Volley herpakte zich volkomen. Tot 6-4 bleef de schade voor de bezoekers beperkt maar dan ging het razendsnel naar 11-5. Af en toe moesten de mannen van de videochallenge hun apparatuur gebruiken (tweemaal in deze set voor een blok touch die 8-4 bracht in plaats van 7-5 en ook 21-13 in plaats van 20-14). Een wist-je-datje… hoeveel maal moest de videochallenge in actie treden in de partij tegen VfB Friedrichshafen? Antwoord op het einde van deze wedstrijdimpressie. Märt Tammearu legde de eindstand vast op 25-13.

Foto Jan Vanmedegael

Set vier werd weliswaar de laatste en spannendste set. De beste start was voor Caruur Gent dat echter nooit meer dan twee punten voorsprong kon nemen. Met Märt Tammearu opnieuw aan service nam Knack Volley de leiding over: 10-9, 14-11. Deze maal was het niet Gilles Vandecaveye maar setter Tim Degruyter die stevige opslagen afvuurde en met die salvo’s zijn ploeg een boost gaf richting 14-16. Drie op een rij voor Michiel Ahyi verhinderden verdere averij (17-17). Met een 17-19 arriveerden we aan de poorten van de gouden punten. Martijn Colson opende de poort als eerste (18-20). Missers van de ingevallen Jome Vandamme (outserve) en hoofdaanvaller Jente De Vries (outbal) waren vervolgens de voorbode voor een spannend punt. Michiel Ahyi dook met lijf en leden over de Filou-boarding en die kamikazeredding bood Märt Tammearu alsnog de kans om de 21-20 aanvallend binnen te halen. Kjaer Tobias Hougs stelde, na de time-out, gelijk en opnieuw was het onze MVP die Knack Volley vervolgens het kleine voordeel bood: 22-21. Steven Vanmedegael riep dan François Lecat naar de kant en bracht met Mathijs Desmet extra blokkracht aan het net. Deze laatste beloonde zijn coach door direct Kjaer Tobias Hougs te grazen te nemen en een beslissende 23-21 te blokken. De ingeroepen videochallenge zag geen net touch al had de ingreep misschien een andere doel.  Met een derde ace van Märt Tammearu op Gilles Vandecaveye versierde Knack Volley wedstrijdbal en meer was niet nodig want tot grote vreugde van Steven Vanmedegael plantte Martijn Colson zijn aanval buiten de zijlijn: 25-21.

Antwoord: er waren woensdag in totaal vijftien interventies van de videochallenge.

Foto Jan Vanmedegael

Kansen grijpen, dat deed Märt Tammearu en eveneens François Lecat. Ze bewezen hun plek waardig te zijn in dit team. Maar ook voor Caruur Gent kan dit een inspirerende boodschap zijn richting bekerfinale. De Oost-Vlamingen brachten het er stukken beter van af dan gouwgenoot Lindemans Aalst dat, na zijn pyrrusoverwinning tegen een door Corona geteisterd Knack Volley, op zijn zachtst gezegd, dolende is.

Knack Volley staat voor een belangrijke Europese week, twee overwinningen (makkelijker gezegd dan gedaan vanzelfsprekend) zouden wel eens kunnen volstaan om door te stoten naar de kwartfinale. Hoe de kaarten liggen, dat verneemt u dinsdag in de voorbeschouwing van GDI.

Supporters die alles virtueel wensen mee te beleven vanaf de eerste rij zijn welkom in de VIP Lounge van de Tomabelhal, waar beide wedstrijden (woensdag om 18u, donderdag om 17u) op groot scherm uitgezonden worden. En voor zij die thuis blijven kijken, zend zoveel mogelijk je positieve vibes naar onze spelers.

Verwacht echter niet dat een eventuele kwalificatie op de eerste bladzijde terecht zal komen van je dagelijkse krant want onze eigen (geheime) bronnen maken immers melding dat de man van honderd miljoen, Eden Hazard, donderdag op bezoek gaat voor een pedicure. Dat wordt dus het frontpaginanieuws op vrijdagmorgen.

De volgende wedstrijd in de EuroMillions Volley League komt er volgende week zondag aan, om 15u00 in de namiddag met als tegenstander Tectum Achel dat het Volley Haasrode Leuven knap lastig maakte (13-25, 25-18, 23-25, 26-24, 13-15).

Foto’s Jan Vanmedegael

Foto’s Jo Naert

matchreport KNACK-Gent 12-02-2022

Brilsmurf 13/02/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.