Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Is ‘loting’ een eufemisme?

Is ‘loting’ een eufemisme?

Het gebruik van eufemismen is één van de stijlfiguren waarop Brilsmurf met regelmaat en veel genoegen beroep doet. Met een eufemisme kun je namelijk de sterke variant van een woord of uitdrukking, soms kwetsend of vulgair of onaangenaam, vermijden maar aan de opmerkzame lezer toch duidelijk maken wat je als auteur in werkelijkheid bedoelt. Eufemismen laten je dus toe te schrijven wat je niet kunt schrijven.

Bovendien dagen ze de lezers uit de diepere bodem van een tekst of zinswending te zoeken en doen ze beroep op de creativiteit, inzichten en kennis van het doelpubliek. De lezer die het eufemisme opmerkt kan of moet immers zelf voor de invulling zorgen en mogelijks is dit een totaal andere dan deze die de auteur voor ogen had.

Want zonder enige twijfel speelt de context waarin men zich bevindt evenzeer zijn rol. Ben je ‘loter’ of ‘loteling’? Ben je ‘amateur’ of ‘professional’?  Ben je ‘een dynosauriër’ of  een ‘homo sapiëns‘?

Tot begin van de jaren 1900 kende men in België nog het systeem van de ‘loteling’ om te bepalen wie in het leger dienst moest nemen. Lootte men een laag nummer dan kon men zich alsnog laten vervangen door iemand anders mits een (forse) geldelijke vergoeding of aanzienlijke tegenprestatie. Maar zelfs meer dan honderd jaar geleden gebeurde deze ‘loting’ zonder enige uitzondering openbaar en niet bijvoorbeeld in een duistere kroeg waar bier en vertier de hoofdrol speelden.

Die openbaarheid houdt natuurlijk risico’s in zoals eind december 2021 bleek bij de lottrekking voor de achtste finales van de Champions League: https://www.demorgen.be/sport/real-madrid-baalt-na-blunder-tijdens-loting-eerst-benfica-nu-psg~bc25ed18/

Maar toch nog liever dit dan de mogelijke zweem van manipulatie die onvermijdelijk sowieso blijft hangen bij gebrek aan transparantie van de organisatie. Dat dan vele eufemismen de nationale pers halen, zoals ‘een onschuldige kinderhand’ ‘amateurisme’ ‘alleen in België mogelijk’, hoeft niemand te verbazen.

Wat wel de verbazing wekt is het uitblijven van enige reactie, laat staan toelichting of verduidelijking. ‘Wie boter op zijn hoofd heeft, moet niet in de zon lopen’ is geen eufemisme maar een spreekwoord. Maar ‘loting’ in het Belgische volleybal blijkbaar wel.

——————————————————————————————————————————————

Als uitsmijter delen we ook nog volgend bericht waaruit zou blijken dat bij de ‘loting’ de tweede ploeg van Axis Guibertin, goed en wel ingeschreven, nergens te bespeuren is… . Oeps?? klik hier

Op basis van de klacht van Axis Guibertin werd een nieuwe loting georganiseerd doch blijkbaar enkel van de eerste ronde. Wat opnieuw zeer vreemd is. Het lijkt ons toch  evident dat bij een foutieve start de volledige loting moet overgedaan worden. Of niet?  https://www.lavenir.net/regions/brabantwallon/sports/2022/07/29/volley-ball-nouveau-tirage-au-sort-en-coupe-de-belgique-du-lourd-pour-guibertin-ZQL6YYF23JBZJEXUOCBFTP6KHI/

Wanneer deze ‘niet-openbare’ trekking plaats vond moeten we de lezer ook schuldig blijven maar in elk geval ten laatste op 8 juli 2022 te oordelen op basis van de documenteigenschappen van het gepubliceerde PDF-document.

Brilsmurf 15/08/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.