Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Felbevochten winst voor een veerkrachtig Knack Volley in Lissabon

Dat het verschil tussen beide teams miniem was illusteren de setstanden ten volle.

Pas met een 10-8 in set 1 kon thuisploeg Sport Lisboa e Benfica voor het eerst een verschil van twee punten laten optekenen maar bij 12-12 zagen we opnieuw een perfect evenwicht. Bij Knack Volley liet Rune Fasteland zich opmerken met meerdere geslaagde bloks en ook Pablo Kukartsev was van bij de start van de partij met enkele staalharde scores. Het was onze Noorse middenman die Knack Volley dan voor het eerst bij 19-20 op voorsprong bracht. Deze vreugde was helaas van korte duur (22-21) en een mistasten in receptie werd genadeloos afgestraft (25-23).

In set 2 namen de blauwe mannen uit Roeselare, spelend in hun witte uitrusting, dadelijk het commando: 2-5, 5-8 en 7-9. Maar de thuisploeg ging erop en erover (10-9 met een tweedetijds pipe-aanval). Setter Stijn D’Hulst predikte kalmte en bediende zijn aanvallers uitstekend zodat er opnieuw snel een vierpuntenkloof werd opgetekend (11-15) met ondermeer twee mooie reddingen diep in het achterveld die telkens kapitein Matthijs Verhanneman in stelling brachten. Met Pedro Lobo aan de service werd het verschil echter opnieuw dicht gefietst (15-15). Maar de veer brak niet bij Knack Volley en andermaal werd voorsprong genomen (16-19). Bij 20-23 leek setwinst binnen maar toch kon de thuisploeg nog bijbenen (23-23). Rune Fasteland bracht ons een eerste setpunt dat onmiddellijk verzilverd werd omdat de Portugese ploeg zijn aanval niet binnen de lijnen hield, ook niet na raadpleging van de videochallenge (24-26)

Dat ook set 3 met het kleinste verschil zou eindigen stond misschien in de sterren geschreven en tot 15-15 (ondanks een snelle 0-3 en later een 10-13) leek het inderdaad die kant uit te gaan. Maar plots ging het razendsnel naar 16-21. Een time-out bracht redding voor Benfica dat nu drie op een rij scoorde (19-21). Steven Vanmedegael probeerde hetzelfde recept en kon de opmars stuiten dankzij een mooie pipe van leverancier Matthijs Verhanneman. Knack Volley kwam op twee punten van setwinst (20-23), op één punt (23-24) en topscorer Pablo Kukartsev haalde in extremis, na een moeilijke receptie, zijn beste arm boven voor een 1-2 voorsprong (23-25).

Het scenario van de voorbije sets werd mooi gecopieerd in set 4. Wel waren we niet weinig verbaasd dat de 8-8 er kwam na een imaginaire netfout van Pieter Coolman en dit zou niet het laatste wapenfeit van de videochallenge worden. Met een eerste ace van Märt Tammearu nam Knack Volley tegen money-time de leiding over (18-19), het diepte het verschil uit tot twee eenheden (19-21 met o.a. een blok Matthijs Verhanneman) maar drie Portugeese bloks deden ons de das om (21-22, 23-22 en 24-22). De set eindigde op 25-22.

In de decider (set 5) waren we dan toch getuige van een primeur met als titel “hoe kan ik als operator een beslissing afdwingen”. Bij een 4-5 besliste de tweede scheidsrechter, na controle van de videochallenge, dat er geen bloktouch was en Knack Volley dus de 4-6 tussenstand toegewezen kreeg. Maar zo had de videochallenge-operator het niet begrepen en die bleef maar eindeloos de beelden opnieuw tonen. Dit was het sein voor de thuisploeg om fel te blijven protesteren bij de eerste scheidsrechter en onze Oosterbuur trapte in de val, overrulde zijn collega en schonk in geschenkverpakking de 5-5 aan Benfica. Mooi truukje zouden we zeggen en misschien moeten Yves en Guy dit eens mooi instuderen, je weet immers nooit dat dit nog van pas kan komen. Knack Volley bleef echter koelbloedig en wisselde van kant met de kleinste voorsprong (7-8). Het liep verder weg van zijn tegenstander tot 7-10 en toen probeerde men, na de truuk met de zachte ballen in set één, de truuk met het kleefband om de serveerder Mârt Tammearu uit zijn ritme te halen. Nou man, dat hebben ze dan wel even geweten want onze Est lukte drie aces (waarvan één netrollertje) op een rij. Voor de 7-13 probeerde de videochallenge-operator een bisnummer van zijn geslaagd truukje maar deze keer bleef de beslissing staan en werd de derde ace van Märt binnen gegeven. Het zal in elk geval niet veel geweest zijn dat de bal de buitenkant van de lijn raakte. Pieter Coolman zorgde voor een onberispelijk wedstrijdpunt en Rapha keilde zijn volgende aanval buiten (9-15).

Al bij al een felbevochten maar verdiende winst en dus een opsteker voor Team Blue dat zaterdag opnieuw in de Lotto Volley League present moet tekenen voor een duel tegen VBC Waremme.