Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Faites vos jeux!

Zelden heeft de laatste speeldag van de reguliere competitie zich zo spannend aangediend als dit jaar. Caruur Gent heeft daar zelfs met de oververdiende bekerwinst nog een schepje spanning bovenop gedaan. De voorbije zes jaar ging  het aan de bekerwinst verbonden Europese Challenge Cup-ticket steevast naar de vijfde in het klassement, anders gezegd de winnaar van de competitie tussen de laatste vier. Reden: Knack Volley veroverde als bekerwinnaar telkens ook een hoger Europees ticket. Dit jaar compleet anders dus: Caruur Gent heeft zijn Europees ticket beet en de andere vier tickets (twee Champions League en twee CEV-cup) worden verdeeld onder de vier teams die strijden om de titel. Vermits de laatste vier niet meer kunnen strijden voor een Europees ticket en er ook geen daler is, wordt dit een mini-competitie zonder echt doel.

Knack Volley, Greenyard Maaseik en Decospan Menen hebben de beste troeven in handen om de knock out-ronde (1 tegen 8, 2 tegen 7, 3 tegen 6) te overleven en te strijden voor de titel. Ze kunnen niet meer bijgehaald worden en betwisten een eventuele belle-wedstrijd in eigen huis. Anders ligt het voor Volley HaasrodeLeuven en Lindemans Aalst, op dit moment 4 en 5, maar dat onderscheid ligt niet in het aantal punten (elk 20), ook niet in het aantal gewonnen wedstrijden (elk 7) en ook niet in de setcoëfficient ( voor beide 1.09). Het onderscheid ligt in het puntencoëfficient: 1.011 voor Leuven en 1.003 voor Aalst! Met Gent-Leuven en Aalst-Waremme als sluitstuk wordt de ploeg die het beste resultaat haalt of in punten of in sets of in punten per set, vierde (en heeft zo het thuisvoordeel in een eventuele belle). Maar om het even de uitslag: beide teams strijden voor stek 4 met bijhorend een aantal lucratieve thuiswedstrijden, een Europees ticket en mogelijks een titelfinale. Het zou de Knack Roeselare-fan eigenlijk niks moeten uitmaken, maar wellicht duimen er zaterdagavond veel voor de “Straffen”.

Hoe zit het voor onze donkerblauwe armada die Greenyard Maaseik partij geeft? Winst en zelfs verlies met 2-3 betekent een eerste plaats en een knock out tegen Waremme. Verlies met 0-3 of 1-3 plaatst ons op plaats twee met een knock-out tegen bekerwinnaar Gent. Tenzij Gent Leuven over de knie legt: dan wordt Achel de tegenstander.

Voor onze Limburgse vrienden kan het nog alle kanten uit: bij winst met 0-3 of 1-3 in de Tomabelhal worden ze eerste, met een knock out tegen Waremme in het vooruitzicht. Bij winst met ‘slechts’ 2-3 en 0-3 winst van Menen in Achel, moet er met de coëfficient van de punten per set gerekend worden wie van Maaseik of Menen tweede of derde wordt. Als Maaseik de Tomabelhal verlaat met een 3-0 of 3-1 nederlaag in de sporttas dan tuimelen ze naar de derde plaats indien Menen wint (met gelijk welke uitslag) in Achel. Mocht in dat geval Menen de duimen leggen met 3-2 in Achel, dan wordt het opnieuw rekenen met de punten per set.

Anders dan andere jaren wordt het dus op de laatste speeldag in alle sporthallen van de Euromillons Volley League  een strijd “op leven en dood”. Al moeten we deze uitspraak met kilo’s zout en alleen maar figuurlijk interpreteren in het licht van wat zich elders in Europa voltrekt. Nog maar enkele jaren geleden was Knack Volley Europees actief in Belgorod. Nu is deze stad de uitvalsbasis van de Russische troepen voor hun agressie tegen het nabijgelegen Oekraïense Kharkiv. Onwezenlijk dat we daar toen  vredig verbleven midden de bossen aan de rand van een prachtig meer.  Niet te vatten waanzin…

GDI 05/03/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.