Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Een zoete overwinning met een bittere nasmaak

Dat het team van VfB-trainer Mark Lebedew voor aanvang van de wedstrijd op plek twee resideerde had het hoofdzakelijk te danken aan hun halsstarrige houding tegenover het door corona geteisterde Hebar Pazardzhik. Het bleek hen met ‘de beste wil van Duitsland’ onmogelijk om een nieuwe speeldatum in te plannen en dus kreeg het, na drie nederlagen (2-3, 0-3, 3-2), een forfaitoverwinning en drie punten cadeau. Faires Spiel bekt inderdaad niet zo mooi als Fair Play.

Der Gegner kon, in tegenstelling tot de met 0-3 verloren wedstrijd tegen Düren, deze maal wel  een beroep doen op Lucas Van Berkel , Andri Aganits en Stefan Thiel. Helaas voor hen blesseerde hun Braziliaanse hoekaanvaller Daniel Muniz zich op wedstrijdbal aan de knie, werd inmiddels geopereerd, maar is vanzelfsprekend voor langere tijd onbeschikbaar. Sterkhouders Simon Hirsch, Marcus Böhme, Vojin Cacic en setter Dejan Vincic waren echter gezond en wel en vormden ook in deze terugwedstrijd de ruggengraat van het team. Uit de heenwedstrijd in Friedrichshafen leerden we dat vooral het duo Simon Hirsch (16 punten en 48%) – Vojin Cacic (19 punten en 52%) de mannen waren die in het oog moesten worden gehouden. De Duitsers van hun kant zouden ongetwijfeld Mathijs Desmet (21 punten en 49%) nog verder bestudeerd hebben. Anderzijds was Stijn van Schie als nieuwe hoofdaanvaller een onbekende factor in de plaats van Michiel Ahyi (ook 21 punten en 53%).

Bij Knack Volley nam Stijn D’Hulst na de nodige rust opnieuw zijn plaats in en waren we dus ‘au grand complet’ met in de achtergrond straffe steun van ‘oude’ bekenden.

   Foto Jan Vanmedegael

Wat onthouden we van deze wedstrijd? Naast de hard bevochten zege vanzelfsprekend het beeld van een ontgoochelde Matthijs Verhanneman toen deze met veel pijn op het terrein lag na bij het landen op een voet van een tegenstander terecht te zijn gekomen. Nu reeds prognoses maken is veel te vroeg, eerst zal de zwelling moeten verdwijnen vooraleer de schade kan worden opgemeten. We wensen ondertussen Matthijs dan ook alle sterkte toe.

Maar we onthouden ook hoe een ploeg die een wedstrijd in de hand heeft de focus verliest en, eigen schuld dikke bult, finaal het onderspit moet delven. En daarvoor nemen we jullie mee naar het midden van set vier. VfB Friedrichshafen heeft na een perfecte eerste set (met een sterke Matthijs Verhanneman – 7 punten) van Knack Volley Roeselare (25-20) in de twee daaropvolgende sets de rollen volledig omgedraaid. Aanvallend lukte het in set twee voor geen meter meer bij de thuisploeg en de score was dan ook navenant (4-8, 6-12, 7-15). De averij bleef oplopen (8-18) om uiteindelijk te stranden op een deftige pandoering (14-25). Ook in set drie bleven de bezoekers op hun elan verder spelen en was het bij Knack Volley wroeten en werken voor elk punt (20-25). Maar dus in set vier begon het opnieuw beter te draaien en nam Knack Volley zowaar een 5-0 en 8-3 voorsprong. Deze kloof werd bijna volledig gedicht (8-7) maar ook na de 13-10 van alweer Matthijs Verhanneman bleef VfB Friedrichshafen receptioneel onwrikbaar en kwam het met een knaller van de Montenegrijn Vojin Cacic op 15-16. Zijn onnodig provocerende reactie bij dit punt schoot echter bij het talrijke publiek in het verkeerde keelgat en de, weliswaar topscorer, hoekaanvaller zou voor de rest van de partij kop van jut worden. Met een ace voor 17-20 achtte hij zich onweerstaanbaar en deed er nog een schepje bovenop.  Daarbij werd hij geassisteerd door de huppelhoek die enkele quasi-obscene gebaren richting supporters stuurden terwijl zijn collega’s tussen de lijnen zich ook niet echt onbetuigd lieten. Weinig sportief allemaal!

    Foto Jo Naert

Maar dan onthouden we ook hoe een publiek een wedstrijd kan winnen, of toch zeker kan beïnvloeden. Dergelijk machogedrag werkte als een rode lap op een stier en het thuispubliek werd wakker en zette zich opnieuw volledig achter zijn team. En dan had Vojin Cacic de dikke pech met Pieter Coolman aan de serveerlijn. Keer op keer kreeg de geviseerde bezoeker, tot groot jolijt uiteraard, de receptie allesbehalve onder controle en die aarzelende ingrepen, versterkt met een uit zijn voegen springende Tomabelhal resulteerden in een 23-20! In een prangende eindfase verzamelde Knack Volley zeven setballen en sleepte het finaal toch nog de belle uit de brand, ondanks het pijnlijke uitvallen van zijn kapitein. Ook ondanks enkele eerdere discutabele bestraffingen wegens netoverschrijding (?) van Stijn D’Hulst en een vroegere ‘not judgeable’ videochallenge wegens een defecte camera.

Foto Jan Vanmedegael

Tot de kampwisseling halfweg de vijfde set was het allesbehalve duidelijk wie de overwinning naar zich toe zou trekken: 8-7. De ingevallen Sander Depovere leverde serverend prima werk af en de Argentijn (vernietigend in de aanvangsfase van set twee) Luciano Vicentin ging in de fout (9-7). Michiel Ahyi (vanaf het einde van set twee in de basis) deed er twee onstuitbare punten bij (10-7 en 11-7) en zo klaarde de hemel opnieuw helemaal open. Een blok op Pieter Coolman zaaide nog even twijfel (11-9) maar sterke Michiel sloeg opnieuw toe en Märt Tammearu trok met veel succes en onder luid applaus een muur op voor Simon Hirsch (13-9). De laatste wanhopige challenge van coach Mark Lebedew kon niets meer aan het delirium wijzigen. De eindstand (15-11) bleef op het scorebord staan. Nou, wat deed dat deugd aan ons hartje.

We beleefden andermaal een emotievolle avond en die valt soms moeilijk in woorden om te zetten, zeker wanneer onze passie de bovenhand neemt. Maar voor een mogelijks minder passievol maar daarom ook des te deskundiger weergave van de feiten kan je ook terecht in de geschreven pers en meer bepaald in de artikels van Rik Bekaert (Krant van West-Vlaanderen) en Bruno Verdood (eindredacteur sport/rubriekleider volleybal van ‘Het Laatste Nieuws’) aan wie we een dikke knipoog versturen.

Knack Volley behoudt met deze overwinning zijn kansen op de volgende ronde en daarvoor zijn twee overwinningen nodig, volgende week in Bulgarije.

matchreport KNACK-Friederichshafen 09-02-2022

Foto’s Jan Vanmedegael

Foto’s Jo Naert

Brilsmurf 10/02/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.