Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Competitiedag 1 Euromillions Volley League 2021-2022

De spits van het seizoen werd afgebeten door Caruur Gent dat Decospan Menen ontving. Door de gebeurtenissen in het tussenseizoen (de tranfers van Martijn Colson en vooral Anshel Ver Eecke) was alles voorhanden om er een gekruid duel van te maken. Maar Gent kon door zijn schorsing (opgelopen eind vorig seizoen) geen beroep doen op Martijn Colson. Coach Frank Depestele rekende op een driepunter met het oog op het zware programma voor zijn team de komende weken met confrontaties tegen respectievelijk Aalst, Maaseik en Leuven. In set één was Decospan dominant en won het met duidelijke 18-25 cijfers. Set twee werd een dubbeltje op zijn kant en miste Caruur Gent de ultieme kans op de gelijkmaker (25-27). Het team van Jan Van Huffel kon wel overtuigend set drie binnenhalen met 25-19. Maar tot meer dan deze eerredder kwam het niet want Lou Kindt bleef impressionant en Gent haalde de volledige buit binnen met andermaal duidelijke 18-25 cijfers.

In zaal Schotte te Aalst overvleugelde Gert Van Walle Robin Overbeeke in set één. Bij de thuisploeg moesten de puntjes vooral komen van Simon Van de Voorde (3 aanvallende punten en 2 bloks). Want ook de efficiëntie van Seppe Baetens bleef ondermaats (29%). Tectum Achel kon ook rekenen op ex-Aalstenaar Twan Wiltenburg die met twee aanvallen en twee bloks de buit voor de bezoekers hielp binnenhalen: 22-25. Het uitstekende serveerplan dat coach Jan Meertens had uitgedokterd werkte ook in set twee en bood Achel kansen maar ondanks opnieuw zeven punten voor Gert Van Walle kon Lindemans Aalst toch de bordjes gelijkhangen, dankzij respectievelijk zes en vijf punten van het duo Overbeeke-Baetens. Vanaf dan bleek het vat leeg bij Tectum want ze gingen de boot in met 25-19 en 25-20, ondanks een opwelling bij Peetu Mäkinen en Tim Smit die elk vijf punten scoorden. Coach Jan Meertens vond de score overdreven maar was niet blind voor de receptionele problemen bij zijn team waardoor er geen ‘superballen’ konden gebracht worden om zijn aanvallers het leven makkelijker te maken. Johan Devoghel van zijn kant was best tevreden met de drie punten en de vechtersmentaliteit van zijn team na het verlies in de eerste set door wat stress en receptionele onzekerheden.

Op zondagnamiddag ging Greenyard Maaseik zijn eerste driepunter halen bij VBC Waremme. Het scoutingsblad en de informatie op de website van de Euromillions Volley League leerden ons volgende markante feiten. Setter Javad Karimisouchelmaei werd in set één topscorer voor de vice-kampioen met vier punten waarvan twee scores en twee bloks. Die bloks plaatste hij voor de 0-4 en de 0-7. U leest het inderdaad goed, de Wawa’s kenden een desastreuze start en pas dankzij een servicemisser van Jolan Cox kwamen ze uiteindelijk toch op het scorebord (1-7). Op het einde van set een bleef die grote kloof behouden: 17-25. Javad zou bovendien over de totale wedstrijd met zijn 5 blokpunten alle anderen in dit onderdeel overvleugelen. Set twee kende een lichte dominantie van Greenyard Maaseik en werd geclaimd bij een 22-25. Wat er in set drie gebeurde? We lezen voor Jolan Cox zeven punten aan 55%, maar de heren Jan Martinez, Gilles Lomba, Elias Thys en Gustavo Guazelli Bonatto kregen allemaal 0% op hun rapport terwijl Lazar Cirovic het met 1 op 5 moest stellen. Eenzelfde beeld bij Waremme waar Samuel Fafchamps en Vianney Vandooren eveneens met een nul op het request kwamen. Maar dit werd voor hen in ruime mate goedgemaakt door Samuel Pire (5 punten), Edson Felicissimo (6 punten) en de nooit versagende Roman Abinet (3 punten). Tot 13-13 bleven de ploegen in elkaars buurt maar een versnelling bij de thuisploeg (18-14) van het duo Pire-Felicissimo werd Greenyard fataal: 25-19.  Kapitein Jolan Cox maakte er vervolgens wel een erezaak van dit in de vierde set recht te zetten met acht punten aan 58%. Het kanon van Edso Felicissimo bleef steken op twee, Roman Abinet en Vianney Vandooren namen er beiden elk vijf voor hun rekening. Tot 13-14 kon de thuisploeg nog hopen op een punt maar ze moesten uiteindelijk de rol lossen: 13-17. Lienert Cosemans zorgde echter voor achtereenvolgens een blok, een aanvallend succes en een ace, Roman Abinet bracht VBC Waremme terug tot op één punt en Elias Thys verslikte zich in de daaropvolgende aanval. Gevolg van dit alles : 19-19. Zelfs de nieuwe voorsprong (20-23) van de bezoekers werd ei zo na gepareerd (22-23). Maar Roman Abinet vond op service het net op zijn weg waarna Jolan Cox niet aarzelde: 22-25. VBC Waremme miste over het volledige duel maar liefst 25 opslagen tegenover slechts drie aces. Op dat vlak was de opslagdruk van Greenyard Maaseik een stuk meer rendabel : 18 missers tegen 6 aces.

Het resultaat van de eerste speeldag is: vier ploegen met drie punten, één ploeg zonder setverlies… Knack Volley Roeselare.