Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

Blauwe tornado raast door groene Tomabelhal

Precies op de dag dat een nationale krant uitpakte met een reeks over de “Terugkeer van het voetbalgeweld” speelden thuisploeg Decospan Menen en bezoekers Knack Volley Roeselare hun tweede wedstrijd in de Play Offs Final. Plaats van gebeuren de neutrale Tomabelhal die door de Menense speaker van dienst spitsvondig werd omgedoopt  in de “TomaHELhal”. We onthouden ook de warme verwelkoming van de bezoekende Knack Volley supporters door dezelfde man. De socio-zijde van de Roeselaarse sporthal kleurde deze maal groen met ruim zevenhonderd Menense fans die hun team waren gevolgd. Maar ook de vip-zijde was mooi gevuld met trouwe Knack Volley-supporters die hun favoriete ploeg nu eens van de andere kant van de zaal kwamen aanmoedigen. Voor aanvang van de wedstrijd konden we ook twee politieagenten, gendercorrect bestaande uit één van elk geslacht, spotten in de foyer van de Tomabelhal. Maar daar bleef het bij, want in het verder verloop van de avond kwamen ze niet in het stuk voor. We zien dit volledig sportief tafereel hierboven beschreven niet dadelijk plaatsvinden in de voetbalwereld. Maar in het volleybal kan dit wel, en steeds zonder problemen! Misschien moeten de kranten hier eens een stukje over schrijven?

Beide coaches kozen voor hun vertrouwde opstellingen zodat we, met slechts vier buitenlanders op veertien spelers, van een duidelijk Belgische en voor een groot stuk zelfs West-Vlaamse finale voor de landstitel konden spreken. De leiding was in handen van scheidsrechters Koen Luts en Paul Herbots.

Knack Volley nam de beste start met Rune Fasteland die zowel voor 0-1 als 1-2 zorgde. Op dat ogenblik hadden we al de eerste video-challenge achter de rug (0-1), de voorbode van een heel lange reeks langs weerszijden van het net. Met een blok van Lou Kindt op Matthijs Verhanneman (4-3) nam de thuisploeg de leiding over en vervolgens scoorden beide teams om beurt tot 8-7. Setter Akseli Lankinen zorgde van op de opslaglijn voor een eerste kloofje (9-7), wat later gevolgd door Simon Andersen die met zijn enige blok van de wedstrijd Pieter Coolman een halt toeriep (14-11). Coach Steven Vanmedegael riep zijn troepen voor de eerste maal naar de zijlijn maar de driepunten kloof (Lou Kindt voor 15-12) groeide zelf uit tot een vierpunten kloof (Seppe Rotty voor 16-12). Het moment voor de dubbele wissel dacht de Roeselaarse coach en hij bracht Sander Depovere en Stijn van Schie erin voor Michiel Ahyi en Stijn D’Hulst. Wat toen volgde was achteraf gezien hét kantelmoment van deze set en bij uitbreiding zelfs van de rest van de match. De receptielijn van Menen (met Lowie Stuer, Simon Plaskie en Seppe Rotty) ging om beurt volledig de mist in bij de opslagreeks die linkerpoot Sander Depovere in zijn gekende stijl afvuurde. Voor de 16-14 werd Sander nog geholpen door een geplaatste bal tegen de achterlijn van Stijn van Schie maar voor de 16-15, 16-16 en 16-17 zorgde Sander in zijn eentje. Vanaf dan begon de Knack Volley machine op volle toeren te draaien en verscheen er 19-22 en 20-23 op het scorebord. De eerste set leek gespeeld maar deze maal was het aan Menen om te remonteren tot 24-24. Met een stevig driemansblok op Seppe Rotty (24-25) en het mistasten van Simon Plaskie op een opslagbom van Michiel Ahyi haalden de bezoekers uit Roeselare de eerste set binnen (24-26).

Decospan Menen was duidelijk tot het uiterste moeten gaan in de beste set van de titelfinale (tot nog toe) en betaalde hiervoor de tol in de twee volgende sets. Knack Volley nam via Pieter Coolman (1-1) en opnieuw Rune Fasteland (blok 2-2 en aanval 2-4 en 2-5) een verschroeiende start zodat coach Frank Depestele al dadelijk in zijn eerste time-out dook. Het was tevergeefs want in snelvaarttempo liep Knack Volley via 4-8 (revancheblok van Pieter Coolman op Simon Andersen) verder uit tot 5-9 (aanvalsmisser Lou Kindt). En éénmaal de Knack Volley machine op volle toeren draait dan wordt er gedemonstreerd: met een diagonale aanvalsbom van Matthijs Verhanneman (6-10), twee kill-blocks op rij van Michiel Ahyi op Seppe Rotty (6-11 en 6-12), gevolgd door een netfout van de ingekomen Kobe Brems (6-13). Ook de tweede time-out langs Menense zijde (bij 7-15) bracht geen zoden aan de dijk en toen de tussenstand van 8-15 naar 8-18 schoot door opeenvolgende missers van zijn spelers greep Frank Depestele naar zijn laatste reddingsboei: met Maxim Libert, Leonis Dedeyne, Mathieu Vanneste, Yentl Bille en de reeds ingekomen Kobe Brems bracht hij een bijna volledig nieuw team op het terrein. Wat logisch volgde was een verdere demonstructie (dankjewel DeePee) door de blauw-witten. Met tussenstanden als 10-20, 11-22 (aanval Matthijs Verhanneman) en 12-24 (pipe Mathijs Desmet) kwam er een einde aan het lijden van de thuisploeg. Simon Andersen zorgde nog voor 13-24 maar plaatste vervolgens zijn opslagbal buiten de lijnen (13-25).

In set drie bleven de bordjes in evenwicht tot bij een 7-8 stand. Knack Volley sloeg zijn eerste kloof via opeenvolgend Michiel Ahyi (8-10), blok van Rune Fasteland op Seppe Rotty (8-11) en pipe-aanval Matthijs Verhanneman (8-12), gevolgd door een Menense aanvalsmisser (8-13). Stijn D’Hulst voegde daar nog een tweedehandse plaatsbal aan toe (9-14) gevolgd door een ace van Mathijs Desmet (9-15) en een knaller van Michiel Ahyi (10-16). Een akkefietje aan het net met overdreven commotie en dreigende handgebaren eindigde met een rode kaart voor kapitein Jelle Sinnesael (er was al eerder geel getrokken voor Lowie Stuer) en een 11-17 stand op het scorebord. Na een ellenlange onderbreking van de set veroorzaakt door problemen bij het wedstrijdblad kwam er een vervolg van de set die eigenlijk al gespeeld was. Menen sprokkelde via Seppe Rotty (ace 13-19) en Lou Kindt (aanval 14-24) zelf nog twee punten maar voor de rest was het al Knack Volley wat de klok sloeg: driemansblok op Plaskie (13-21), Coolman door het midden (14-22), halve ace Märt Tammearu (14-23) en blok Fasteland op Andersen (14-24). Topscorer Mathijs Desmet (met 13 punten, evenveel als Seppe Rotty aan de andere zijde van het net) kreeg de eer om de wedstrijd af te ronden (15-25).

Komende zaterdag, opnieuw om 20u en in de vertrouwde setting van de Tomabelhal, volgt de derde match tussen beide play off finalisten. Slaagt Decospan Menen er eindelijk in zijn eerste set (en waarom niet meer?) binnen te halen of zorgt Knack Volley voor de apotheose met een dertiende kampioenentitel in de clubgeschiedenis? Maak dat je er (opnieuw) bij bent en bestel NU reeds je tickets voor deze historische play off finale. Spanning gegarandeerd!

Foto’s van Jo Naert

Foto’s van Jan Vanmedegael

matchreport PO finale 2 Menen – KNACK 05-05-2022

eejo 05/05/2022

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.