Jeugdnieuws, Nieuws

deel dit nieuwsbericht:

60 verjaardagskaarsen voor Knack Roeselare

Vandaag precies 60 jaar geleden, op 12 februari 1964, werd het huidige Knack Volley Roeselare gesticht als The Jets Roeselare. Het begon allemaal heel toevallig in de Roeselaarse Broederschool waar de turnleerkracht sukkelde met een blessure, geen turnoefeningen kon voordoen en zijn leerlingen dan maar liet volleyballen. Deze ‘jonge’ sport viel zo sterk in de smaak van een groepje vijfdejaars leerlingen met o.a. Johny Deswarte, William Ingels, Germain Verbeke, Jean-Paul Vandeghinste en Jackie Vanzieleghem dat er een ploeg werd gesticht om vanaf het seizoen ’63-’64 mee te spelen in het West-Vlaams Volleybalverbond.

Zestig jaar later heeft het schoolploegje van de speelplaats in de Mandellaan een hele geschiedenis achter de rug en is het als Knack Volley Roeselare een vaste waarde geworden in de nationale en Europese volleybalcompetities. Daarbij valt één constante op: Knack Roeselare is steeds een trendsetter én voorloper geweest in een snel evoluerende attractieve sportdiscipline.

De voorbije veertig jaar (in ereklasse sinds het seizoen ’82-’83) zijn een duidelijke illustratie van dit constante niveau, een gevolg van een doorgedreven professionele aanpak die de club in al zijn geledingen kenmerkt sinds begin de jaren negentig. In de loop van de jaren werd de nostalgie uit de pionierstijd gevoed en aangevuld met het engagement van de vele vrijwilligers die Knack Roeselare mee helpen dragen.

Met succes want in de Roeselaarse prijzenkast prijken ondertussen veertien landstitels, zestien nationale bekers en elf supercups. Europees startte Knack Roeselare zijn 35ste Europese campagne en staan er 258 wedstrijden waaronder 161 wedstrijden in de Champions League Competition op de teller, vijf Europese Final Fours en één Europese Beker als winnaar van de Top Teams Cup in 2002, nog steeds een unicum in het Belgisch mannenvolleybal. Het voorbije seizoen werd deze erelijst nog aangevuld met een zilveren medaille in de CEV Volleyball Cup.

Nog wat cijfers? Gestart met enkel (jeugd)spelers uit Roeselare werd reeds vroeg op zoek gegaan naar de betere talenten uit de regio en bij uitbreiding vanaf de jaren tachtig over het hele land. Yurek Strumilo (seizoen ‘79-‘80) werd de eerste buitenlandse speler in de Rodenbachstad en met de Mexicaan Diego Gonzalez Castaneda (seizoen 2023-2024) zit men ondertussen aan nummer 94. De Speler van het Jaar kwam vijftien maal uit Roeselare (met Kris Tanghe, Martin Van Der Horst, Ivan Contreras (3), Frank Depestele (3), Hendrik Tuerlinckx (4), Matthijs Verhanneman, Stijn D’Hulst en Pablo Kukartsev), net als dertien maal de Trainer van het Jaar met Dominique Baeyens (8), Emile Rousseaux (4) en Steven Vanmedegael.

En het verhaal van Knack Volley Roeselare is nog steeds niet volledig geschreven…

eejo 12/02/2024

onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.