Datum: 21/11/20 – 20.30 uur
TOMABELHAL, Roeselare

KNACK ROESELARE A

VS

TECTUM ACHEL A

Einduitslag: 3 - 0

Uitslag set 1: 25/13

Uitslag set 2: 25/20

Uitslag set 3: 25/15

Voorbeschouwing:

Iedereen bij Knack Volley Roeselare kijkt uit naar zaterdagavond. Wanneer er nogmaals een wedstrijd in de Tomabelhal staat geprogrammeerd. Na de thuismatchen tegen VHL Leuven en Greenyard Maaseik slechts voor de derde maal dit seizoen. En hopelijk zonder last-minute corona-afzeggingen deze keer.

Knack Volley ontvangt zaterdag Tectum Achel uit het verre Limburg. Het wordt de tweede confrontatie tussen beide teams dit seizoen. In de heenwedstrijd begin november kwam Knack Volley met een 1-3 overwinning terug thuis uit Achel (10-25, 25-22, 12-25, 22-25). De thuisploeg werd in de eerste en derde set overspeeld door een Knack Volley op volle toeren. Met uitblinker Andreas Fragkos in een glansrol (24 punten). En beide middenmannen Pieter Coolman en George Huhmann (elk 14 punten), volop gesolliciteerd door setter Stijn D’Hulst, die gretig de ballen afwerkten. Enkel in set twee sputterde de motor even maar routiniers Hendrik Tuerlinckx, Matthijs Verhanneman en Dennis Deroey lieten Achel niet verder in de wedstrijd komen.

Tectum Achel, dé verrassing van vorig seizoen door zich ten koste van Haasrode-Leuven en Menen in de top vier te nestelen, bengelt momenteel onderaan de rangschikking met nul overwinningen uit vijf matchen. Enkel tegen Decospan Volley Team Menen kon het thuis één punt uit de brand slepen (2-3 verlies) maar dit is té mager voor dit ambitieus team. Zaak wordt dus om zaterdag ‘good old’ Tim Verschueren, met zijn 42 jaar nog steeds één van de topsetters in de Belgische volleybalcompetitie, achter iedere bal te laten hollen zodat de bezoekers niet in hun spelritme geraken. Daarvoor rekenen we opnieuw op een zware opslagdruk van de thuisploeg, iets waarop dit seizoen bijzonder hard wordt getraind.


Verslag:

De tijd tussen twee wedstrijdverslagen stelt ons ruim in de mogelijkheid om na te denken over hoe we het volgende verslag zullen inleiden, welke invalshoek we deze maal kunnen gebruiken. Het zag er lange tijd naar uit dat we bij Machiavelli (1469 – 1527) zouden passeren om gebruik te maken van zijn ‘Il Principe’ (De Vorst of ook De Heerser) en het gekende ‘het doel heiligt de middelen’.

Maar dat zal voor een andere keer zijn want als grote fan van het scientific storytelling radioprogramma ‘Interne keuken’ op zaterdagmiddag (met Koen Fillet en Sven Speybroeck) viel onze mond, gisteren als u dit op zondag leest zoniet eergisteren of nog langer geleden, open van verbazing toen ze het hadden over de strijkstok. En onze gedachten sloegen op

hol: “Wat is het verband tussen een strijkstok en volleybal?”. Wil je gedurende een bedrijfspresentatie niet afgaan dan gebruik je beter de duurdere term ‘correlatie’.

Het antwoord op de vraag is eenvoudiger dan u misschien in eerste instantie denkt… samenspel.

Een leek zal denken dat bij een viool, cello of contrabas automatisch ook een strijkstok hoort en door de bouwer bijgeleverd wordt, maar niets in minder waar. Er zijn mensen die als beroep strijkstokbouwer hebben en daar zeer gepassioneerd kunnen over vertellen. Wat is een violist met een partituur van ons geprefereerde vioolconcerto n° 1 van Max Bruch, de duurste Stradivarius of Guarneri maar zonder een strijkstok uit pernambukhout, bespannen met paardenhaar uit Mongolië dat bij voorkeur van hengsten afkomstig is omdat deze nu eenmaal minder aangetast zijn door de urine dan bij merries. Wist je dat er een strijkstok van de Fransman Tourtle in 2009 van de hand werd gedaan voor de luttele som van 200 000 euro en dat je met bepaalde strijkstokken niet op het vliegtuig mag. Niet omdat het als een wapen wordt aanzien maar omdat één van de kleinste onderdelen soms uit ivoor is gemaakt en je dus voor smokkel kunt worden gearresteerd. De strijkstok is dus een cruciaal onderdeel in het samenspel en bepaalt meer dan u denkt het timbre.

Poneren dat samenspel in het volleybal cruciaal is moet je als een open deur intrappen aanzien. En dan zien we samenspel vanzelfsprekend niet alleen als iets tussen de lijnen, maar evenzeer buiten de lijnen van het speelveld.

Knack Volley wordt vaak als een machine bewierrookt, een machine die vele radertjes kent, zowel grote als kleine. Elk met zijn eigen cruciale taak en onontbeerlijk om het samenspel te laten resulteren in een ‘grande finale’, in volleybaltermen gezegd een overwinning, een beker, een titel.

We moeten het toegeven, een lange inleiding en laten we het dus maar hebben over de wedstrijd zelf. Maar helaas zal de lezer wat op zijn honger moeten blijven zitten want we begonnen er aan om 20.30u en om stipt 21.38u timmerde Matthijs Verhanneman het laatste punt in het Achelse veld. De machine draaide op volle toeren, het samenspel klonk ons als muziek in de oren, er kwam geen zand tussen de radertjes en de discipline was groot. In tegenstelling tot de tegenstander werd uiterst konsekwent gebruik gemaakt van de mondmaskers, op de bank maar ook tussen de sets. We denken bovendien dat Dennis Deroey, terecht verkozen tot Star of the Game na zijn foutloze match en meerdere cruciale reddingen, een verslaving overhoudt aan de handgel te oordelen naar het aantal malen dat hij aan de automatische pomp gaat tanken.

Knack Volley nam geen risico’s en ging opnieuw met zijn basisteam van start. Coach Jan Meertens daarentegen had meer zorgen zodat de Australiër Max Staples het shirt van libero moest aantrekken. De jonge Michiel Fransen kreeg ook zijn kans maar de jongeman, pas 18 jaar jong, zal nog wat boterhammen moeten eten. Hij werd dan ook snel geviseerd in service waar hij nog enigermate stand hield, maar aanvallend kreeg hij slechts een luttele 8% achter zijn naam.

Stijn D’Hulst serveerde het duel op gang en Knack Volley startte furieus met 3-0. Matthijs Verhanneman kreeg wel een blok tegen (3-1) en nam dan maar revanche met een sterke opslagreeks zodat het verschil schrikwekkend werd : 9-1. Over de hele wedstrijd serveerde onze hoekaanvaller 16 maal, lukte twee aces tegen slechts één misser, maar altijd vol risico zodat de Achelse verdediging steeds onder druk kwam te staan. Hoewel op het einde van de set Hendrik Tuerlinckx met 7 punten (waarvan 3 bloks) topscorer stond bleef de kapitein onopvallend acteren en liet de schijnwerpers schijnen op zijn makkers. Dirigent van het samenspel Stijn D’Hulst verdeelde met de vingers in de neus en scoorde zelfs de 15-4. Na de 17-4 volgde een begrijpelijke decompressie zodat voor de archieven de 25-13 (slotakkoord George Huhmann) niet al te opvallend zou blijven.

Middenman Pieter Coolman speelde een prominente rol in de aanvangsfase van set twee en dit met drie opeenvolgende sores waaronder twee aanvallen en één ace. Maar het werd geen copy/paste van set één want vooral Brecht Campforts en in mindere mate Tim Smit hielden de bezoekers in de nabijheid van de competitieleider : 6-5. Keerpunt werd een blok op diezelfde Brecht Campforts maar waar vooral de recuperatie aan de andere zijde van het net door Hendrik Tuerlinckx een wezenlijke bijdrage had: 8-5. De pletwals schoot weer in gang met een sterke Matthijs aan de serveerlijn: 11-6. De befaamde korte steekpas D’Hulst – Tuerlinckx leverde de 12-7 op. Stijn verborg zijn passes mooi (16-10 Hendrik Tuerlinckx) maar ook van Tim Verschueren konden we genieten: 18-13. Helaas werd de driemeterlijn met 1 mm geraakt zodat de videochallenge in het voordeel van Knack Volley oordeelde en het dus 19-12 werd. Bij 22-15 leek setwinst weer in handbereik maar Tectum Achel kon nog wat milderen vooraleer een outservice van de ingevallen Thomas Koelewijn de 25-20 op het scorebord bracht. De klok wees 21.14u aan.

Tot 2-2 konden de groenen aanklampen maar Knack Volley nam dan steeds meer afstand:

4-2, 6-3, 11-4 en een time-out bracht redding. Na lange tijd kreeg Stijn van Schie opnieuw zijn kans en bedankte dadelijk voor het vertrouwen met een monsterblok: 15-7. De set werd obligaat verdergezet omdat we nu éénmaal tot de 25 moesten raken maar de spanning was weg en op het reeds geciteerde einduur noteerden we 25-15.

Opdracht volbracht en dus blijft Knack Volley ongeslagen aan de leiding. Maar de grootste belager, Greenyard Maaseik, ligt op vinkentouw om genadeloos toe te slaan bij een eventuele misstap. Knack Volley leed vorig jaar een pijnlijke nederlaag bij Volley Haasrode Leuven en dat is dus best niet voor herhaling vatbaar.

Brilsmurf

Matchreport Knack Volley – Tectum Achel

 

KVR_WEDSTRIJDAFFICHE_01

_MG_9850

Knack Volley Roeselare - Tectum Achel (3-0)
onze nieuwsbrief

Het is niet onze ambitie om je mailbox te overladen met nutteloze mails maar om je op de hoogte te houden van de belangrijkste gebeurtenissen in onze club.
Wil jij als eerste de nieuwtjes weten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.